Joulun lähestyessä kinkku nousee jälleen huomion keskipisteeksi.
Moni saattaa miettiä, miten paistaminen olikaan kaikkein varminta ja onnistuu joka kerta. Olemme koonneet selkeät ja käytännönläheiset ohjeet, joiden avulla saat kinkusta juuri sellaisen kuin joulupöytään toivotaan.

Anna kinkun lämmetä ennen paistamista
Kun kinkku on sulanut jääkaapissa, siirrä se huoneenlämpöön. Odota, kunnes sisälämpötila nousee noin 8–10 asteeseen. Yleissääntönä kinkku lämpenee huoneenlämmössä noin tunnin jokaista painokiloa kohden.
Kypsennä matalassa lämpötilassa
Poista pakkaus ja taputtele pinnasta kosteus pois. Aseta kinkku ritilälle nahkapuoli ylöspäin ja laita ritilä uunipellin päälle. Kaada pellille hieman vettä, jotta paistoilmankosteus säilyy. Pistä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan, mutta vältä kosketusta luuhun. Aloita paistaminen 200 asteessa noin tunnin ajan, minkä jälkeen laske lämpö 100–120 asteeseen. Miedompi lämpö ehkäisee kuivumista.
Seuraa sisälämpötilan nousua
Kypsennä kinkkua, kunnes mittari näyttää noin 75–80 astetta. 75 astetta antaa mehevän lopputuloksen, kun taas 80 asteessa liha on hieman mureampaa. Jos tavoitteena on erittäin pehmeä rakenne, sisälämpö saa nousta jopa 85 asteeseen. Muista, että lämpötila jatkaa nousuaan hetken myös uunista ottamisen jälkeen.
Viimeistele pinta ennen kuorrutusta
Kun kinkku on valmista, anna sen vetäytyä hetki. Leikkaa pois mahdollinen verkko sekä nahka ja halutessasi ylimääräinen rasva. Tämän jälkeen voit kuorruttaa kinkun oman makusi mukaan.
Nautinnollista kinkunpaistoa!












