Palsternakka on upea juures, joka loistaa paahdettuna erityisesti paahdettuna.

Keittiömestari Risto Mikkola kertoo Iltalehdelle, että lämmin palsternakkasalaatti syntyy helposti – tarvitset vain viipaloida juurekset ja paahtaa ne uunissa.

– Palsternakka on upea juures. Siinä on autenttinen maku, jota ei voi sekoittaa mihinkään muuhun. Kun syöt palsternakkaa, tiedät, mitä syöt, keittiömestari Risto Mikkola toteaa Iltalehdelle.

Hänen mukaansa palsternakan maku on pähkinäinen ja makeansävyinen, ja kypsennettäessä sen aromi syvenee ja pehmenee. Parhaimmillaan palsternakka on juuri kypsänä – vaikka sitä voi toki nauttia myös raakana.

2020 01 22 08 36 52 1536x1024 1
Kuva: Pixnio.com

Perinteinen liemijuures

Perinteisesti palsternakka mielletään liemijuurekseksi, ja siinä roolissa se onkin erinomainen, aivan kuten porkkana, purjo, selleri ja persilja. Juureksen sisältämät eteeriset öljyt antavat sille oman erityisen, aromikkaan luonteensa.

Palsternakka sopii myös leivontaan – sitä voi hyödyntää samaan tapaan kuin porkkanaa esimerkiksi mehevissä kakuissa tai muffineissa.

Mikkola huomauttaa lopuksi, että yksi yleisimmistä virheistä palsternakan käsittelyssä liittyy kuorimiseen – sitä ei aina tarvitsisi tehdä ollenkaan, sillä ohut kuori säilyttää paljon makua.

Lämmin palsternakkasalaatti

  • 5–6 (900 g) palsternakkaa
  • 1,5 rkl oliiviöljyä
  • 0,75 tl suolaa
  • 0,25 tl mustapippuria
  • 1 ruukku rucolaa
  • 100 g sinihomejuustoa

Valmistusohjeet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese palsternakat juuresharjalla. Leikkaa pois kanta ja viipaloi palsternakat pitkiksi, venemäisiksi paloiksi. Levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille, valuta pinnalle öljy ja lisää mausteet.
  3. Paahda palsternakkoja uunissa 20–25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.

Pekonivinegretti

  • 1 pkt (150 g) pekonia
  • 4 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
  • 0,75 dl oliiviöljyä
  • 0,25 tl mustapippuria
  1. Kuutioi pekoni ja laita se kylmälle pannulle. Paista pekoni rapeaksi, noin 8–10 minuuttia. Lisää etikka pannulle. Anna kiehahtaa ja lisää öljy. Mausta vinegretti pippurilla ja pidä lämpimänä.

Valmistusohjeet

  1. Laita palsternakat vadille.
  2. Valuta päälle lämmintä vinegrettiä.
  3. Revi joukkoon rucolaa ja murenna lopuksi sinihomejuustoa palsternakkojen päälle. Tarjoile heti.

Lähde: Iltalehti

LUE MYÖS: Ensitreffit-osallistujan käytös pöyristytti katsojia: ”Minua ahdistaa se…” (Cinemania.fi)