Lämpimät voileivät auttavat vähentämään ruokahävikkiä
Lämpimät voileivät ovat helppo tapa hyödyntää ruoan tähteitä ja vähentää hävikkiä. Niihin voi käyttää esimerkiksi aterioilta jääneitä perunoita, vihanneksia tai muita aineksia, jotka muuten saattaisivat päätyä roskiin.
Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen muistuttaa Iltalehdelle antamassaan haastattelussa, että leipä voi olla ratkaisu moneen hävikkiin liittyvään ongelmaan.
– Leivän päälle voi rakentaa helposti ja nopeasti uuden aterian tekemällä esimerkiksi lämpimiä voileipiä tai leipäpitsoja. Näin kuivahtanut leipäkin tulee syödyksi, Virtanen toteaa.

Vanhanajan suosikki
Suosiota etenkin 1970–1980-luvuilla keränneisiin lämpimiin voileipiin voi hyödyntää monenlaisia jääkaapin aarteita: hieman nahistuneita kasviksia, kuten tomaattia ja paprikaa, tai kylmiä keitettyjä perunoita. Myös kastikkeiden, kalan, lihapullien tai pihvin kaltaiset tähteet sopivat mainiosti täytteiksi.
Säästä rahaa ja ympäristöä – mausta tinkimättä!
Leipätiedotuksen mukaan lämpimien voileipien avulla voi paitsi vähentää hävikkiä myös säästää rahaa, kun käyttöön otetaan raaka-aineet, jotka muuten uhkaavat jäädä syömättä.
Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa. Luonnonvarakeskuksen (LUKE) mukaan suomalaisissa kotitalouksissa syntyy vuosittain yli 155 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Yhden kuluttajan osuus on keskimäärin 20–25 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa.