Lettutaikinan valmistaminen ei ole rakettiitiedettä, mutta pienillä kikoilla siitä voi saada entistä paremman.

Söin viime sunnuntaina lettuja äitini luona ja ihmettelin miksi niiden reunat olivat niin rapsakoita ja ilmavia. Hän totesi lisänneensä taikinan sekaan hieman vichyä, jotta letuista tulisi kuohkeampia.

363138719 a618021e8d c
Kuvituskuva. Lähde: Flickr.com

Alla kolme hyvää syytä lisätä lettu tai pannukakkutaikinaan hieman vichyä.

Hiilidioksidikuplat: Vichyssä oleva hiilihappo tuo taikinaan pieniä kuplia, jotka tekevät rakenteesta kuohkeamman paistettaessa.

Rapeus: Hiilihappopitoisen veden ansiosta letuista tulee paistettaessa myös hieman rapeampia reunoista.

Neutraali maku: Vichy ei muuta lettujen makua, mutta parantaa rakennetta.

Vichy on siis keino saada aikaan ilmavampi, ohuempi ja kauniisti ruskistuva lettu ilman, että taikinaan tarvitsee lisätä muuta ylimääräistä.

LUE MYÖS: Lisäsin arkiseen carbonaraan suppilovahveroita – tästä tuli perheeni ykkösherkku (Marjastaja.fi)