Porkkanat poskilla – voiko ihon saada hehkumaan lautasen kautta?
Kesällä moni etsii vaihtoehtoja auringonoton rinnalle. Voisiko kaunis kesähehku löytyä ruokavaliosta? Sosiaalisen median vaikuttajat vannovat porkkanamehun nimeen ja puhuvat “porkkanarusketuksesta” – mutta onko ilmiössä mitään perää?
Hehkun salaisuus piilee beetakaroteenissa
Porkkanan tuttu oranssi väri kertoo sen sisältävän runsaasti beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Orionin Itsehoitoapteekki kertoo, että suurina määrinä nautittuna beetakaroteeni voi kertyä ihoon ja saada sen sävyttymään kellertäväksi. Varsinaisesta rusketuksesta ei ole kyse, mutta kevyt värimuutos voi antaa iholle lämpimän sävyn.
Beetakaroteenin aiheuttama värimuutos ei ole haitallinen, mutta ravintolisien käytössä kannattaa olla järkevä. Ylimääräinen beetakaroteeni ei enää tuo lisähyötyjä, jos saanti ylittää selvästi suositukset.
Paljonko porkkanaa tarvitaan näkyvään vaikutukseen?
Beetakaroteenin vaikutus ei synny pienestä raasteannoksesta – tarvitaan säännöllistä ja runsasta käyttöä. Women’s Health -median haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan hehkua voisi alkaa näkyä esimerkiksi juomalla päivittäin 3 desilitraa porkkanamehua kuukauden ajan tai syömällä noin 12 keskikokoista porkkanaa päivässä.
Reaktio on kuitenkin yksilöllinen. Kaikki eivät saa ihon väriin muutosta yhtä helposti, sillä vaikutus riippuu muun muassa siitä, miten hyvin keho muuntaa beetakaroteenin A-vitamiiniksi. Ylimääräinen beetakaroteeni siirtyy verenkierron mukana ihon pinnalle ja tuo esiin kellertävän sävyn.
Vinkki: rasva tehostaa imeytymistä
Beetakaroteeni imeytyy parhaiten, kun sen kanssa nautitaan rasvaa. Esimerkiksi loraus oliiviöljyä porkkanamehussa voi parantaa vaikutusta. Porkkanan lisäksi myös muut oranssit ja keltaiset kasvikset – kuten kurpitsa ja bataatti – sisältävät beetakaroteenia.
Mahdollinen värimuutos ei ole pysyvä. Kun beetakaroteenin saanti palaa normaaliksi, ihon sävy palautuu vähitellen ennalleen.