
Varhaisperunat ovat kesäruokaa parhaimmillaan!
Ohutkuoriset varhaisperunat ovat monen suosikki, erityisesti vastakeitettyinä ja juuri sopivan napakoina.
Jos niitä jää aterialta yli, älä heitä pois – tähteet muuttuvat helposti herkulliseksi ja raikkaaksi perunasalaatiksi seuraavalla aterialla!
Maatalouden keskusliiton vinkit täydelliseen varhaisperunaelämykseen
- valitse mahdollisimman tuoreita perunoita, varhaisperuna ei parane kaupassa säilytettäessä
- varaa mahdollisimman tasakokoisia perunoita noin 300 g syöjää kohden
- pese perunat kylmässä vedessä perunaharjalla puhtaiksi
- keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Halutessasi voit lisätä lisämauksi muutaman tillin tai varhaissipulin varren. Jos lisäät perunat kylmään veteen, tulee niistä napsakoita, kiehuvaan veteen lisätyt perunat keittyvät pehmeämmiksi. Keitinvettä tarvitaan vain sen verran, että perunat peittyvät.
- keitä perunoita kannen alla rauhallisesti poreillen noin 15-20 minuuttia, riippuen perunoiden koosta
- valuta keitinvesi pois, nosta kattila liedelle, lisää päälle puhdas keittiöpyyhe ja kansi, loppu kosteus höyrystyy näin pois, eikä lopputulos ole vetinen
- nauti heti muiden kesäherkkujen kanssa

Muista keittää rauhassa!
Varhaisperunoita ei kannata keittää liian rajusti kiehuvassa vedessä, koska:
Tärkkelys huuhtoutuu pois
Raju keittäminen irrottaa perunoista tärkkelystä veteen, mikä voi tehdä lopputuloksesta liisterimäisen ja vaikuttaa makuun.
Kuori irtoaa helposti
Varhaisperunoiden kuori on ohut ja herkkä. Kova kiehuminen saa kuoret repeämään tai irtoamaan kokonaan, jolloin perunat menettävät rakenteensa, ulkonäkönsä ja makunsa.
Perunat hajoavat
Liian voimakas keittäminen rikkoo perunoiden pinnan ja voi hajottaa ne kokonaan, jolloin niistä tulee vetisiä ja pehmeitä. Tämä heikentää sekä rakennetta että makua.
Lähde: MTK