Oletko dekantoinut punaviinisi ennen sen nauttimista?

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén vieraili Huomenta Suomessa ja jakoi vinkkejään talven punaviinihetkiin.

Dekantointi tarkoittaa punaviinin ilmaamista

Kun punaviiniä halutaan yhdistää esimerkiksi tumman suklaan kanssa, yhdistelmä voi muodostua haasteelliseksi. Karvas suklaa ja tanniininen viini eivät välttämättä sovi yhteen parhaalla mahdollisella tavalla, joten ennen nauttimista kannattaa tehdä yksi tärkeä toimenpide.

Viini voidaan dekantoida eli kaataa karahviin, jolloin siihen sekoittuu ilmaa. Viinin ilmaaminen auttaa sitä “heräämään”, mikä tekee tanniineista pehmeämpiä ja makuelämyksestä tasapainoisemman.

– Punaviinin voi dekantoida, eli käytännössä vain kaataa karahviin, jolloin happi rupeaa reagoimaan punaviinin kanssa. Se auttaa punaviiniä silottelemaan itseään ja tanniinit eivät ole niin pistäviä, Ilkka Sirén kertoo.

Punaviini
Kuva: Wikipedia Commons

Viinimaa.fi:n mukaan dekantointi saa viinin paljastamaan todellisen luonteensa, sillä se vahvistaa viinin aromeja ja tekee kokonaisuudesta rikkaamman.

Sirén painottaa, että pelkkä korkin avaaminen ei riitä: viini on siirrettävä pullosta erilliseen astiaan, jotta ilma pääsee vaikuttamaan. Jos karahvia ei ole saatavilla, niin puhdas hillo- tai mehupurkki ajaa asiansa.

Erityisesti nuorempien ja voimakkaampien punaviinien kohdalla dekantointiaikaa kannattaa pidentää tunnista jopa puoleentoista tuntiin.

– Mitä nuorempi ja vahvempi punaviini, sitä kauemmin viinin pitää siellä olla. Sanoisin lähtökohtaisesti tunnin tai puolitoista.

Lähde: MTV