Kahvin makuun ei vaikuta ainoastaan itse kahvi, vaan myös tapa, jolla se valmistetaan – ja erityisesti kahvinkeittimen sekä muiden välineiden kunto.

Hyvän kahvin salaisuus piileekin hyvin puhdistetuissa välineissä.

Suomessa törmää usein siihen, että kahvinkeitintä ei ole pesty kuukausiin, eikä monikaan muista, milloin viimeksi se on putsattu. Tämä tulee väistämättä esiin maussa.

Rasvaa kertyy sekä pannuun, että suodattimeen

Kahvin sisältämä rasva kertyy pannuun ja suodattimeen, eikä pelkkä huuhtelu vedellä poista sitä. Lisäksi keittimen sisälle muodostuu vähitellen kalkkisaostumia.

Jopa vesisäiliöön voi päätyä rasvaa, jos vettä kaadetaan sinne kahvipannulla tai käytetyllä kupilla – puhdas vesikannu on paras vaihtoehto.

Mitä siistimpänä keittimen pitää, sitä parempaa kahvia sillä saa. Säännöllinen puhdistus ei ainoastaan paranna makua, vaan myös pidentää laitteen käyttöikää.

Kahvia
Kuva: wikipedia commons

Tulisi pestä jokaisen käyttökerran jälkeen

Kahvipannu tulisi pestä joka käyttökerran jälkeen. Jos sen antaa seistä likaisena, rasva alkaa näkyä ruskeina tahroina.

Sama pätee suodattimeen – senkin puhdistus kuuluu päivittäisiin rutiineihin. Samalla kannattaa pyyhkäistä myös keittimen ulkopinta ja lämpölevyt.

Vältä tiskikonetta

Valmistajat suosittelevat usein pesemään lasipannun mieluummin käsin kuin astianpesukoneessa, sillä konepesu voi lisätä rikkoutumisriskiä.

Kaupoista löytyy tähän tarkoitukseen omia puhdistusaineita, joko jauheina tai nesteinä. Ne auttavat poistamaan sekä rasvoja että kalkkia, kun niitä käyttää ohjeiden mukaisesti.

Jos keittimen puhdistus ei ole vielä muodostunut rutiiniksi niin jo kerran kuukaudessa tehty perusteellinen pesu parantaa tilannetta merkittävästi.

Lähde: IS

LUE MYÖS: Herkkutateista saa yllättävän herkun: ”Siis niin itkettävän hyvää” (Marjastaja.fi)