Miksi tomaatit halkeilevat?
Todennäköisesti niitä on vain kasteltu epätasaisesti, mutta se ei ole ainoa selittävä tekijä.
– Pyri pitämään kaikki mahdollisimman tasaisena, viljelyasiantuntija Sara Bäckmo kertoo Leva & Bo -lehdelle.
Haljennut tomaatti on monelle kotipuutarhurille riesa. Se näyttää ikävältä, mutta ei tarkoita, että kasvissa tai tomaateissa olisi sinänsä mitään vikaa. Kuoren halkeaminen ei ole myöskään maaperän vika eikä kyse ole mistään virustaudista.
Epätasainen kastelu
– Yleisin syy on epätasainen kastelu. Lohdutuksena voin sanoa, että sitä sattuu kaikille, kertoo Sara Bäckmo.

Ongelmaa voi esiintyä avomaalla, kasvihuoneessa ja ruukkukasvatuksessa. Jos kasveja kastellaan runsaasti esimerkiksi ennen matkaa tai jos niitä lannoitetaan liian voimakkaasti, voi käydä niin, että hedelmät kasvavat liian nopeasti ja kuori repeää – etenkin jos kasvit ovat lämpimässä ja aurinkoisessa kasvihuoneessa.
– Niille voi tulla ikään kuin liikaa vauhtia, ne kasvavat yli nahkansa, sanoo Bäckmo.
Miten estää tomaattien halkeilu?
Halkeilun ehkäisemiseksi tärkeintä on huolehtia tasaisesta kastelusta. On myös hyvä antaa tomaatille kaikkea sopivasti – vettä, ravinteita ja lämpöä.
Jotta vesi ei haihtuisi liian nopeasti, voi maan peittää esimerkiksi ruohosilpulla tai lehdillä. Näin kosteus säilyy tasaisempana ja maa pysyy pidempään kosteana. Tämä toimii niin ruukkuviljelyssä, avomaalla kuin kasvihuoneessakin.
Voiko haljenneita tomaatteja syödä?
– Kyllä, ehdottomasti. Jos ne eivät ole roikkuneet kasvissa liian pitkään, niitä voi käyttää kuten mitä tahansa tomaatteja. Jos tomaatti näyttää huonolta, huonon osan voi vain leikata pois – koko hedelmä ei ole pilalla. Jos sitä ei halua käyttää heti, tomaatin voi myös pakastaa kokonaisena, kertoo Sara Bäckmo.
Lähde: Leva & Bo