Suurin osa ostaa valmiiksi jauhettuja kahvipapuja, mutta mitä jos jauhamisen hoitaisikin itse?

Kahvipapujen jauhaminen itse juuri ennen valmistusta on suositeltavaa useista syistä, jotka liittyvät ennen kaikkea kahvin tuoreuteen, makuun ja aromiin.

pexels ileana ramona nae 12897929 6332250 scaled
Kuva: pexels.com

Tuoreus ja aromien säilyminen

  • Hapettuminen: Kun pavut jauhetaan kahvi altistuu enemmän ilmalle ja hapettuu. Tämä johtaa nopeampaan aromien ja makuyhdisteiden haihtumiseen. Hapettuminen saa kahvin maistumaan myös kitkerältä.
  • Itse jauhaminen säilyttää aromit pidempään, koska papu toimii ikään kuin suojakuorena haihtuville yhdisteille.

Maun optimointi

  • Jauhatuskarkeus vaikuttaa suoraan makuun: esimerkiksi suodatinkahvi, espresso ja pressopannu vaativat erilaiset jauhatuskarkeudet.
  • Itse jauhamalla voit säätää karkeutta juuri käytössäsi olevalle keittotavalle ja pavulle sopivaksi.

Vältetään vanhentuneita kahvijauheita

  • Kaupan valmiiksi jauhettu kahvi on usein seissyt hyllyssä tai varastossa viikkoja tai jopa kuukausia.
  • Jauhamalla itse varmistat, että kahvi on aina tuoreimmillaan.
4. kesak. 2025 klo 09.41.33
Kuva: herkuttelija.fi

Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi jauhamisen vaikutuksesta kahvin makuun. Menetelmää testannut toimittaja ei meinannut uskoa, että kyseessä on sama papulaji.

– Siis odota. Nämähän maistuu aivan eri tavaralta. Miten voi olla mahdollista, että tässä on näin iso ero? Meikäläinen alkaa kyllä jatkossa touhuamaan näiden (kokonaisten papujen) kanssa. Jos et usko, niin kokeile itse, toimittaja hehkuttaa Ilta-Sanomien videolla.

Kahvipapujen jauhamiseen tarvitaan vain kahvimylly – niitä on saatavilla eri tyypeissä, eri hintaluokissa ja eri käyttötarkoituksiin. Hintahaarukka vaihtelee muutamasta kymmenestä eurosta aina satoihin euroihin saakka.

Kokeile kahvipapujen jauhamista – tulet taatusti huomaaman eron kupposen maussa!