Jauheliha on suomalaisille arjen peruselintarvike – lähes puolet kaikesta myytävästä tuoreesta lihasta on jauhettua, ja sen osuus koko lihamyynnin arvosta on noin puolet.
Jauhelihaa voidaan valmistaa mistä tahansa luuttomaksi leikatuista lihapaloista. Lainsäädännön (EY N:o 853/2004) mukaan jauhelihalla tarkoitetaan hienoksi hakattua luutonta lihaa, joka sisältää suolaa alle yhden prosentin. Raaka-aineena käytetään hyvälaatuista, joko tuoretta tai aiemmin pakastettua lihaa, tai niiden sekoitusta. Pakastetun lihan käyttäminen hidastaa jauhelihan pilaantumista, sillä sen lämpötila on pakkausvaiheessa lähellä nollaa tai hieman sen alapuolella.
Teollisesti pakattu jauheliha
Valtaosa jauhelihasta tulee kauppoihin teollisuuden pakkaamana. Se pakataan yleensä suojakaasuun, joka sisältää happea ja hiilidioksidia. Happi pitää lihan punaisena, vaikka se samalla nopeuttaa rasvan härskiintymistä ja mikrobien lisääntymistä. Suojakaasuun pakattuna jauheliha säilyy avaamattomassa pakkauksessa noin 10 päivää, jos kylmäketju pysyy katkeamattomana.
Jauhelihaa voidaan jauhaa ja pakata myös kaupan omissa tiloissa. Tällöin jauheliha on myytävä viimeistään valmistuspäivää seuraavana päivänä. Pakkaamattomana sitä saa myydä vain samana päivänä, kun se on jauhettu. Suomessa jauheliha valmistetaan yleisimmin naudan- tai sianlihasta tai niiden sekoituksesta, mutta myös broilerista, kalkkunasta ja lampaanlihasta tehdään jauhelihaa.

Viimeinen käyttöpäivä ja säilytys
Toisin kuin parasta ennen, viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa sitä ettei tuotetta saisi käyttää enää päivämäärän ylittymisen jälkeen. Jauheliha kannattaa muutenkin käyttää yleensä mahdollisimman pian ostopäivän jälkeen.
– Jos paketti on unohtunut jääkaapin hyllylle ja viimeinen käyttöpäivä on käsillä, jauheliha saa pari kolme päivää lisää käyttöaikaa, kun sen kypsentää heti. Kypsä jauheliha tulee säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa kuten lihat muutenkin. Jos sille ei ole heti käyttöä, se kannattaa pakastaa, lihatiedotus.fi -sivustolla kerrotaan.
Lähde: lihatiedotus.fi