
Miltä kuulostaa hyvä vesimeloni? Ja miksi keltainen läikkä on hyvä asia?
Hedelmäkauppiaat Ninos Sharro ja Jessica Liljegren jakavat parhaat vinkkinsä ruotsalaiselle Aftonbladetille.
Jessica Liljegren ja Ninos Sharro työskentelevät pienessä hedelmäkaupassa Hantverkargatanilla Kungsholmenilla, Tukholmassa. He myyvät kaikenlaisia meloneja – ja tietysti suomalaistenkin suosikkia, vesimelonia.
Todellisuudessa vesimeloneja on monenlaisia, itse asiassa yli 1 200 lajiketta, jotka vaihtelevat kooltaan, muodoltaan, väriltään ja tietenkin maultaan. Klassinen vesimeloni on pyöreä, vihreäkuorinen, punamaltoinen ja sisältää mustia siemeniä. Toiset lajikkeet voivat olla kuoreltaan kirjavampia, muodoltaan pitkänomaisia, sisältää vaaleita siemeniä tai olla täysin siemenettömiä.

Miten täydellinen vesimeloni valitaan?
– Valitse melko pyöreä, ei liian pitkänomainen, vinkkaa Ninos.
Miltä kuoren tulisi näyttää?
– Siinä pitäisi olla keltainen läikkä. Se on hyvä merkki, koska silloin meloni on kypsä.
Jos läikkä taas on valkoinen, se ei ole hyvä.
– Silloin se on hyvin, hyvin kuiva.
Keltainen läikkä syntyy kohtaan, jossa hedelmä on maannut maata vasten. Jos läikkä on valkoinen, se kertoo, ettei meloni ole tarpeeksi kypsä.
Melonin pitäisi kuulostaa ontolta
Ulkonäön lisäksi voi käyttää myös kuuloaistia. Ninos Sharro kopauttaa pyöreää vihreää vesimelonia, ja hedelmä antaa ontolta kuulostavan äänen.
– Kokeile, sen pitäisi koputuksen jälkeen antaa ääntä takaisin, hän vinkkaa.
Melonin päistä voi myös varovasti puristaa hieman, jotta tuntee, kuinka tuore se on.
– Jos kohta on liian pehmeä, vältä sitä, sanoo Ninos.
Jos melonissa on jokin beige läikkä kuoressa, siitä ei tarvitse huolestua, sanoo Jessica Liljegren.
– Se on todennäköisesti vain kuljetusvaurio, joka ei vaikuta itse hedelmään.

Tällainen on hyvä vesimeloni:
- Muoto: Mieluiten pyöreä – silloin se on makeampi.
- Läiskä: Keltainen läiskä on hyvä merkki.
- Ääni: Kopautettaessa melonin pitäisi kuulostaa ontolta.
- Kiinteys: Päiden tulisi olla sopivan napakat – ei liian pehmeät.
Faktaa vesimelonista
- Vesimelonia viljeltiin jo 4 000 vuotta sitten Egyptissä.
- Vesimeloni on sukua kurpitsalle ja kurkulle.
- Jos hedelmä kerätään raakana, sen hedelmäliha jää vaaleaksi ja sokeripitoisuus alhaiseksi.
- Vesimelonit tulisi säilyttää noin 15°C:ssa, jolloin ne säilyvät kahdesta kolmeen viikkoa.
Lähde: Aftonbladet / Godare