Väärin suoritettu tiskaus voi pilata laadukkaankin veitsen.
Moni jättää astiat likoamaan tiskialtaaseen, mutta veitsien kohdalla tämä on virhe. Fiskarsin tuotepäällikkö Lauri Paavola muistuttaa Ilta-Sanomille, että kosteus altistaa terän ruosteelle.
– Lisäksi emäksiset astianpesuaineet voivat syövyttää terää, Paavola varoittaa.
Liottaminen on myös hygienian kannalta huono idea.
– Jos astioita ei ehdi heti huuhdella ja kuivata, kannattaa ne jättää mieluummin likaisina tiskipöydälle kuin märiksi altaan pohjalle odottelemaan, bakteeriopin professori ja kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Pentti Huovinen neuvoi aiemmin Ilta-Sanomien haastattelussa.

Pese käsin heti käytön jälkeen
Veitsen käyttöiän ja hygienian kannalta paras ratkaisu on pestä se heti käytön jälkeen käsin.
– Näin veitsen terä pysyy terävämpänä, veitsen kahva kestää pidempään eikä veitsi ruostu yhtä herkästi, Paavola sanoo.
Kaikkia veitsiä ei saa pestä koneessa. Hiiliteräsveitset ja puukahvaiset veitset vaurioituvat helposti, samoin erikoisveitset ja teroittimet.
– Koneen kuumuus ja liike voivat vahingoittaa teroittimien mekanismeja tai terää, Paavola neuvoo.
Sen sijaan ruostumattomasta teräksestä ja muovikahvasta valmistettu veitsi kestää konepesun, mutta tylsyy nopeammin. Myös pieniä ruostepilkkuja voi ilmestyä.

Mikäli peset koneessa, kuivaa huolellisesti
Jos veitsi pestään koneessa, se tulee asettaa tukevasti ja erilleen muista välineistä. Pesun jälkeen veitsi on aina kuivattava huolellisesti.
Veitsien säilytys vaikuttaa myös käyttöikään. Vetolaatikossa terät voivat vaurioitua, kun taas veitsitukki, magneettiteline tai suojus pitävät ne paremmassa kunnossa. Lapsiperheille turvallisin valinta on laatikkoon piilotettava veitsitukki.
Lähde: IS