Suosikki keittiöveitsen ruostuminen ei ole koskaan mukana näky. Ruostumisen taustalla on yleensä muutama tekijä, jotka ovat onneksi helposti vältettävissä.

Keittiöveitsi ruostuu, jos terä on pitkään kosketuksissa kosteuden, suolan tai happamien aineiden kanssa.

Voit onneksi ehkäistä ruosteen muodostumisen muutamalla helpolla toimenpiteellä.

pexels goumbik 952478
Kuva: pexels.com

1. Puhdista heti käytön jälkeen

  • Huuhtele veitsi heti käytön jälkeen lämpimällä vedellä.
  • Käytä tarvittaessa mietoa astianpesuainetta.
  • Älä jätä veistä likoamaan veteen tai tiskialtaaseen.

2. Kuivaa huolellisesti

  • Pyyhi veitsi heti pesun jälkeen kuivaksi pehmeällä liinalla.
  • Kuivaaminen on tärkeämpää kuin itse pesu, koska vesi on suurin ruosteen aiheuttaja.

3. Säilytä oikein

  • Säilytä veitsi kuivassa paikassa, esim. veitsimagneetissa, veitsitukissa tai suojakotelossa.
  • Vältä säilyttämistä kosteassa kaapissa tai tiskipöydällä märän pyyhkeen päällä.

4. Öljyä (tarvittaessa)

  • Hiiliteräsveitset (ei ruostumattomasta teräksestä valmistetut) kannattaa silloin tällöin öljytä ohuelti hajuttomalla ruokaöljyllä.

5. Vältä astianpesukonetta

  • Konepesu altistaa veitsen kuumalle vedelle, voimakkaille pesuaineille ja kosteudelle.
  • Lisäksi veitsen terä tylsyy nopeammin koneessa.

6. Käytössä huomioitavaa

  • Vältä jättämästä veistä sitrushedelmien, tomaattien tai muiden happamien ruokien päälle pitkäksi aikaa.
  • Jos leikkaat paljon suolaisia tai happamia aineksia, huuhtele veitsi nopeasti.

Oletko noudattanut näitä ohjeita veistä käsiteltäessä? Virheet voivat pilata laadukkaankin veitsen yllättävän nopeasti.

LUE MYÖS: 5 yleisintä virhettä, jotka pienentävät ensi vuoden pensasmustikkasatoa (Marjastaja.fi)