
Oikea järjestys jääkaapissa pidentää ruokien säilyvyyttä.
Ruoan säilyttämisessä jääkaapissa on yllättävän paljon huomioon otettavaa. Ilta-Sanomat selvitti miten ruokia tulisi jääkaapissa säilyttää ja miten ihmiset tekevät käytännössä.
Yksi kysymyksistä koski maitotuotteiden ja lihan säilytyspaikkaa jääkaapissa. Yli 36 000 ihmistä vastasi kyselyyn, ja vastaukset jakautuivat selkeästi. Noin 55 prosenttia piti alinta hyllyä oikeana paikkana helposti pilaantuville tuotteille. Ylin hylly valikoitui säilytyspaikaksi hieman yli 15 prosentille, kun taas 30 prosenttia ilmoitti laittavansa tuotteet sinne, missä sattuu olemaan tilaa.
Alin hylly on kylmin
Tulokset osoittavat, että noin puolet vastaajista tietää säilytyksessä tärkeimmän säännön: helposti pilaantuvat elintarvikkeet, kuten liha ja maitotuotteet, säilyvät parhaiten jääkaapin kylmimmässä kohdassa eli alimmilla hyllyillä, heti vihanneslokeron yläpuolella.
Marttaliiton kehittämispäällikkö Taru Karonen on todennut, että nämä tuotteet ovat erityisen herkkiä lämpötilan vaihtelulle. Koska kylmä ilma laskeutuu ja lämmin nousee, kannattaa kylmää vaativat elintarvikkeet sijoittaa alas.
Monille tutuksi tullut paikka maitopurkeille on jääkaapin ovi. Vaikka se onkin käytännöllinen, Karonen muistuttaa, ettei ovi ole paras säilytyspaikka: jokainen oven avaus nostaa tuotteiden lämpötilaa hetkellisesti. Pienemmissä jääkaapeissa ovi voi kuitenkin olla ainoa paikka, jossa maitotuotteet pysyvät pystyssä.
– Jos tuotteet käytetään parin kolmen päivän sisään, ei tuotteiden säilyttäminen ovessa ole ongelma, Karonen toteaa Ilta-Sanomille.
Hänen mukaansa ovihyllyt kannattaa varata tuotteille, jotka kestävät lämpötilan vaihtelua paremmin, kuten virvoitusjuomat ja maustekastikkeet. Näin varmistetaan, että herkät tuotteet säilyvät mahdollisimman pitkään hyväkuntoisina.
Lähde: IS