Suuri sienisaalis kannattaa säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Marttojen ohjeilla pakastat sienet niin, että ne säilyvät mahdollisimman pitkään hyvinä.

Pakastaminen on helppo ja tehokas tapa säilöä sieniä. Se sopii lähes kaikille sienilajeille, mutta erityisen hyvin miedon makuisille, kuten haperoille, vahveroille, orakkaille, tateille ja valmuskoille, Marttojen sivuilla kerrotaan.

Pakastaminen säilyttää maun ja rakenteen

Pakastaminen säilyttää sienten maun ja rakenteen paremmin, kun ne esikäsitellään huolella ennen pakastusta.

10114889526 15ced792d2 c
Kuva: Flickr.com

Yleiset ohjeet sienten pakastamiseen

  1. Laita peratut, paloitellut sienet kattilaan tai paistinpannulle.
  2. Kuumenna keskilämmöllä välillä sekoittaen, kunnes enin neste on haihtunut. Jos sienisaalis on ollut runsas, kuumenna sienet uunissa. Levitä paloitellut sienet uunipannulle leivinpaperille ja laita uuniin 100-150 asteen lämpöön, sekoita välillä ja anna enimmän kosteuden haihtua.
  3. Jäähdytä sienet hyvin ja pakkaa ne kertakäyttöannoksina muovipusseihin tai -rasioihin.

Huom: Herkkutatit voi pakastaa myös viipaloituina raakoina, mutta ne saattavat ajan myötä muuttua puiseviksi. Raakana pakastetut sienet vievät myös enemmän tilaa pakastimessa.

Rouskujen pakastaminen

  1. Laita peratut sienet kattilaan kylmään veteen (4-5 l vettä sienikiloa kohti). Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto keitinveden pinnalta. Keitä haaparouskuja 5 minuuttia ja kangas- ja karvarouskuja 8-10 minuuttia väljässä vedessä. Haaparouskuista tulee keittäessä vihertävää värisävyä, mikä on tavallista.
  2. Huuhtele keittämisen jälkeen kylmällä vedellä, valuta ja anna jäähtyä.
  3. Rouskut kannattaa pakastaa hienonnettuina, jolloin ne on helppo käyttää murekeseoksiin, muhennoksiin, sämpylätaikinoihin ym. Sienisalaattiin käytettäviin rouskuihin voi sekoittaa ennen pakastamista hiukan suolaa.

Vinkkaa pakastusohjeet tutullesi!