ETKO ry:n tiedotteessa muistetaan ihmisiä tarkastamaan pakastin ennen marjojen pakastamista.

Mansikoiden satokausi alkaa pian olla parhaimmillaan ja moni suomalainen haluaa pakastaa kesän makuja talteen syksyä sekä talvea varten. Pakastustavalla on kuitenkij suuri vaikutus siihen miltä marjat maistuvat, kun ne myöhemmin sulatetaan.

Väärällä tavalla pakastetut mansikat muuttuvat ETKO ry:n mukaan helposti vetisiksi ja mauttomiksi. Parhaan lopputuloksen saa, kun kiinnittää huomiota nopeuteen ja tekniikkaan.

Frozen berries Unsplash
Kuva: Wikipedia Commons

Alla ETKO:n ohjeet, joilla pakastetut marjat pysyvät kiinteinä, herkullisina ja kauniina.

  1. Sulata pakastin tarvittaessa. Yli 3–5 mm huurre kylmäaineputkistossa heikentää laitteen tehoa, eli hidastaa mansikoiden jäätymistä ja siten heikentää pakastettujen marjojen laatua.
  1. Tarkista laitteesi pakastuskyky laitteen arvokilvestä (kg/24 h). Voit pakastaa yhden vuorokauden aikana enintään pakastimen pakastuskyvyn verran. Pakastuminen kestää 24 tuntia, ja tänä aikana pakastimeen ei saa lisätä uusia pakastettavia tuotteita. Pakastuskyvyn ylittävä määrä kerralla hidastaa jäätymistä ja heikentää marjojen laatua.
  2. Käynnistä pakastustoiminto ajoissa. Pakastustoiminto tulisi kytkeä päälle 6–24 tuntia ennen pakastamista marjojen määrästä riippuen. Toiminto varmistaa, että pakastimessa jo olevat tuotteet säilyvät kylminä ja uudet marjat jäätyvät nopeasti.
  3. Sijoita mansikat oikein. Käytä pakastushyllyä tai -laatikoita. Älä laita uusia marjoja aiemmin pakastettujen päälle.
  4. Muista kytkeä pakastustoiminto pois. Pidä pakastustoiminto päällä vuorokauden ajan ja sammuta se sitten energiaa säästääksesi. Uusimmat pakastimet hoitavat poiskytkennän automaattisesti.
  5. Lue laitteen käyttöohjeet. Niistä saat tärkeää tietoa laitteen käytöstä ja ohjeita onnistuneeseen pakastukseen.

Jaa vinkit ystävillesi, jotka pakastavat marjoja talven varalle.

Lähde: ETKO ry