
Kesän tullen torit ja kauppojen hedelmä- ja vihannesosastot täyttyvät kotimaisista herneistä.
Tiesitkö, että tuoreiden herneiden päälle kannattaa kaataa vettä ennen herkuttelua? Tämä pieni, mutta tehokas niksi voi tehdä herneistä rapeampia, raikkaampia ja entistäkin maukkaampia. Isoäitini on aina toiminut näin ja siksi hänen tarjoilemansa herneet eivät ole koskaan näivettyneitä.
Lue, miksi vesikylpy tekee ihmeitä – ja miten saat herneistäsi kaiken ilon irti.

Hernesato alkaa kuivua pian sadonkorjuun jälkeen
Tuoreet herneet menettävät nopeasti kosteutta poimimisen jälkeen. Vesi palauttaa hieman niiden mehukkuutta ja rapeutta. Erityisesti torilta tai kaupan laarista ostetut herneet voivat olla jo hetken seisseet, jolloin ne ovat ehtineet hieman nahistua.
Mahdollisten epäpuhtauksien huuhtelu
Hernepalkojen pinnassa voi olla multaa, pölyä tai hyönteisiä. Vedessä liottaminen auttaa huuhtomaan näitä tehokkaammin pois kuin pelkkä nopea huuhtelu.
Tee näin:
Liota herneet kylmässä vedessä noin 10–15 minuuttia ja valuta sen jälkeen. Halutessasi voit myös lisätä joukkoon jääpaloja, mikä tekee herneistä vielä rapsakampia.
Jos liotus ei ole mahdollista niin pienestäkin vesimäärästä voi olla apua.
Tuoreita herneitä tulee Marttojen mukaan säilyttää muovipussissa +2 – +5 asteen lämpötilassa, niin lyhyt aika kuin mahdollista.