Näin viini säilyy ja tarjoillaan oikein – IS kokosi yhteen asiantuntijan vinkit.

Avatun viinin suurin vihollinen on happi. Siksi se kannattaa säilyttää suljettuna ja kylmässä. Mutta myös avaamaton viini vaatii oikeat olosuhteet: lämpö, uv-valo ja tärinä voivat pilata sen ajan mittaan.

Parhaat säilytysolosuhteet viinille:

  • Viileä (mielellään 10–14 °C)
  • Pimeä
  • Tärinätön
  • Pullo vaakatasossa, jos siinä on luonnonkorkki

Esimerkiksi jääkaapin päällä oleva viiniräkki on huono säilytyspaikka: se on lämmin, valoisa ja altis tärinälle.

Viini tavallisessa kaapissa:
Suurin osa viineistä ostetaan heti nautittavaksi ja säilyvät hyvin kaapissa, kunhan ne pidetään poissa auringonvalosta – mutta ei vuosikausiksi. Pitkäaikaiseen säilytykseen suositellaan viinikaappia.

Hanaviinit:
Myös hanaviinit tulisi säilyttää viileässä ja valolta suojattuna. Ne säilyvät noin 12 kuukautta pakkauspäivästä.

Onko vanha viini vielä juomakelpoinen?
Selviää parhaiten maistamalla.

Oikea tarjoilulämpötila:

  • Punaviinit:
    • Kevyet: 10–12 °C (esim. Pinot Noir)
    • Täyteläisemmät: 16–18 °C (”vanhan ajan huoneenlämpö”)
  • Valkoviinit:
    • Raikkaat, hapokkaat: 6 °C
    • Täyteläiset: 8 °C
  • Kuohuviinit: vielä kylmempänä, jääkaappikylmä on hyvä.

Vinkki:
Viini viilenee nopeita jäävedessä, ei pakastimessa.

Lähde: IS