Jääkaapin siivous kannattaa hoitaa ennen joulukiireitä.

Joulun lähestyessä moni huomaa jääkaapin täyttyvän nopeasti. Ennen kuin juhlaruoat valtaavat hyllyt, on hyvä hetki käydä jääkaappi läpi perusteellisesti. Jääkaapin tyhjentäminen ja puhdistaminen hylly kerrallaan parantaa elintarviketurvallisuutta ja tuo enemmän tilaa jouluruoille.

Puhdistuksessa riittävät usein lämmin vesi, mieto käsitiskiaine ja siivousliina. Huomiota kannattaa kiinnittää myös jääkaapin taka- ja sivuseiniin, pohjaan sekä oveen, joihin kertyy helposti likaa huomaamatta.

Tarkista päiväykset

Samalla on syytä tarkistaa elintarvikkeiden päiväykset. Jääkaappiin kannattaa palauttaa vain tuotteet, jotka ovat edelleen käyttökelpoisia. Kun kaappi täyttyy joulun alla tavallista enemmän, lämpötilaa voi säätää hieman viileämmäksi, jotta kylmä pysyy tasaisena myös oven avausten välillä.

Jouluruokien säilytyksessä oikeat toimintatavat korostuvat. Lämpimät ruoat on jäähdytettävä nopeasti ennen kylmään siirtämistä. Tätä voi nopeuttaa esimerkiksi upottamalla ruoka-astian kylmään veteen tiskialtaassa.

Ota esille vain sen verran mitä syötte

Lisäksi on hyvä muistaa, että toistuvat lämpötilan vaihtelut heikentävät ruoan säilyvyyttä. Erityisesti liha- ja kalaherkkuja kannattaa ottaa tarjolle vain sen verran kuin yhdellä aterialla syödään. Näin esimerkiksi kinkku ja graavilohi säilyvät pidempään turvallisina käyttää.

Lämpimänä tarjottavat ruoat tulee myös kuumentaa huolellisesti ennen tarjoilua. Näillä pienillä ennakkotoimilla joulun ruokailu sujuu turvallisesti ja ilman turhaa hävikkiä.

LUE MYÖS: Mummoni lorautti tätä kastiketta riisipuuron päälle – halusin reseptin heti (Marjastaja.fi)