Possu sopii täydellisesti grillattavaksi – aina fileestä kassleriin. Ruoka-asiantuntija Gunilla von Heland antaa vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon possua grillatessa.
Possunliha – kuten kassler ja porsaanfilee – on suosittu grillattava, ja jotta lihasta tulisi sekä maukasta että mehevää, tulisi tietää muutama seikka.
– Yleisesti ottaen lihaan pitäisi ensin saada paistopinta, ja sen jälkeen kypsentää se loppuun epäsuorassa lämmössä, hiilloksen sivussa, jotta se kypsyy kunnolla mutta ei pala. Kassler on oma suosikkini – sitä on vaikea pilata. Grillaa se viipaleina, joissa on rub-mausteseos, tai sivele lopuksi glaze-kastiketta päälle. Tai miksei kokonaisena palana, josta tulee mureaa ja mehukasta epäsuoralla lämmöllä grillatessa. Kassler on kypsä, kun sisälämpötila on 70–80 astetta, Gunilla von Heland kertoo ruotsalaisen Expressenin ruokasivulla.
Hän vinkkaa myös, että liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen grillausta – mutta muistuttaa, että raaka liha ei saa olla lämpimässä liian pitkään.

Yleinen virhe: porsaanfileetä grillataan liian pitkään
Yksi yleinen virhe on, että porsaanfileetä grillataan liian kauan, jolloin siitä tulee kuivaa ja sitkeää.
– Porsaanfileessä on hyvin vähän rasvaa, joten siitä tulee helposti kuivaa, jos sitä grillataan liikaa. Sisälämpötilan tulisi olla 68–70 astetta. Mielestäni hyvä ja tarkka lämpömittari on ehdoton, jotta lihan grillauksessa onnistuu – erityisesti kun kyseessä on hieno fileepala.

Näin maustat grillattavan possun
Gunilla von Helandin mukaan vähemmän on enemmän, kun kyseessä on porsaanfileen maustaminen – usein riittää, että päälle sivelee oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja ehkä hieman tuoretta silputtua rosmariinia.
– Marinadit ja rub-mausteseokset sopivat vähemmän herkille ja rasvaisemmille paloille, joissa on enemmän makua, kuten kasslerissa.
Mausteet ja kastikkeet grillatulle possulle – asiantuntijan vinkit
- Valitse hedelmäisiä ja makeanhapokkaita kastikkeita – vältä raskaita, savuisia ja makeita BBQ-kastikkeita.
- Tarjoile esimerkiksi mango-, viikuna-, luumu- tai aprikoosisalsaa.
- Valitse mausteita tai rub-mausteseoksia, joissa on paprikaa, chiliä, salviaa ja rosmariinia.
- Huom! Älä grillaa liian kovalla lämmöllä, etteivät mausteet pala.
- Jos käytät glaze-kastiketta, sivele se lihan pintaan vasta grillauksen loppuvaiheessa.
Lähde: Expressen