Joulukinkku on monelle joulupöydän tärkein ruokalaji, ja siksi sen epäonnistuminen ei käytännössä saisi tapahtua.
Useimmiten pilalle mennyt kinkku ei ole huonon raaka-aineen tai reseptin syy, vaan muutaman hyvin tavallisen virheen seurausta. Kun nämä sudenkuopat tunnistaa ja välttää, onnistuu joulukinkku lähes poikkeuksetta.

Yleisin virhe: ylikypsennys
Yleisin asia, joka pilaa joulukinkun, on ylikypsennys.
Käytännössä tämä tapahtuu, kun:
- kinkkua paistetaan liian korkeassa lämpötilassa
- kinkku on uunissa liian kauan
- sisälämpötila nousee selvästi yli suositellun (noin 68–74 °C)
Kuiva kinkku ei johdu yleensä raaka-aineesta, vaan liian pitkästä paistoajasta tai kuumasta uunista. Erityisesti vähärasvaisemmat kinkut kuivuvat herkästi.
Yksi merkittävä tekijä, josta ei puhuta tarpeeksi usein on liian aikainen leikkaaminen. Kun kinkku on juuri tullut ulos uunista, sen tulee antaa levätä hyvä tovi ennen kuin sitä aletaan sorkkimaan veitsellä (tiedän, tämä voi olla vaikeaa, sillä vastapaistetun ja kuorrutetun kinkun tuoksu on aika huumaava.)
Pidä nämä mielessä ja onnistut varmasti. Paistomittarin avulla saat kinkusta juuri oikein kypsyisen.











