Perunasalaatti ja nakit kuuluvat perinteisesti suomalaiseen vappupöytään. Syödäänkö teilläkin nakkeja vappuna?

Keitetyt nakit ovat monessa perheessä vappujuhlien kestosuosikki – helppo ja nopea tarjottava, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin. Vaikka nakit valmistuvat hetkessä, voi niidenkin kypsennyksessä mennä pieleen yllättävän helposti.

Perinteisin tapa valmistaa nakit on lämmittää ne kattilassa kuumassa vedessä. Mutta tiesitkö, että nakkien keittäminen kiehuvassa vedessä ei ole paras ratkaisu? Se voi pilata niin ulkonäön kuin rakenteenkin. Kiehuva vesi tekee nakeista helposti harmaita tai saa ne jopa halkeilemaan.

Paras tapa valmistaa nakit on laittaa ne kylmään veteen ja lämmittää vesi kiehumispisteeseen saakka.

Kun vesi juuri ja juuri alkaa kiehua, kattila nostetaan pois liedeltä. Tässä vaiheessa nakit alkavat nousta pintaan – merkki siitä, että ne ovat sopivan lämpimiä. Nakit eivät kaipaa keittämistä, vaan riittää, että ne lämmitetään lempeästi.

Kun vesi on kaadettu pois, kannattaa antaa nakkien olla hetken aikaa kannen alla. Näin niiden pinta kuivahtaa hieman ja lopputulos on mehukas mutta napakka.

Jos haluat vaihtelua tai vältellä kattilan vahtimista, voit lämmittää nakit myös uunissa. 150 asteen lämpötila riittää hyvin, kunhan muistat seurata, etteivät nakit kuivu tai halkeile liiasta kuumuudesta.

Hyvää ja railakasta vappua!