Kanan kypsentäminen uunissa on helppo ja kätevä tapa valmistaa maukas ateria.
Mutta moni asia voi mennä pieleen – ja kuivasta, mauttomasta kanasta ei pidä kukaan.
Gunilla von Heland, ruokatoimittaja Allt om Mat -lehdestä, muistuttaa, että kana – erityisesti fileet – on hyvin herkkä lämpötilalle. Jos sisälämpötila nousee liian korkeaksi, kana kuivuu helposti.
– Nahattomat ja luuttomat kananrintafileet voivat helposti kuivua. Hyvä valmistustapa on ensin ruskistaa fileet pannulla, mielellään mausteiden ja valkosipulin kanssa, ja sen jälkeen kypsentää ne loppuun uunissa 125 asteessa, kunnes sisälämpötila on 70 astetta. Näin niistä tulee maukkaita ja mehukkaita, Gunilla sanoo.
Sama pätee, jos kana kypsennetään uunivuoassa esimerkiksi gratiinin muodossa.
– Gratiinit ovat yleensä armollisia ja usein vain paranevat, mitä pidempään ne ovat uunissa. Mutta jos gratiinissa on kanaa, sitä ei pidä kypsentää liian pitkään, sillä liha kuivuu helposti ja menettää mehukkuutensa. Kananreidet sen sijaan kestävät korkeampia lämpötiloja ja pysyvät mehevinä – usein jopa parempina – vaikka niiden sisälämpötila nousisi 80–85 asteeseen, Gunilla kertoo.

Kanan kypsyyden lämpötilat
- Kanafile: 70 °C
- Kana luineen: 83 °C
Muista, että liha ei saa olla vaaleanpunaista tai läpikuultavaa, vaan selvästi valkoista. Silloin tiedät, että kana on kunnolla kypsää.
Pakastetut ja tuoreet fileet
On myös eroja siinä, onko kana ostettu tuoreena vai pakastettuna.
– Pakastetut kananrintafileet sisältävät jopa 20 % suolalientä, jota lisätään, jotta liha pysyisi mureana ja mehukkaana. Tuoreeseen kanaan ei lisätä suolalientä, joten se on vieläkin herkempi ylikypsymiselle, Gunilla selittää.
Kana, jossa on luuta, vaatii korkeampaa lämpötilaa ja sen sisälämpötilan tulee aina nousta 83 asteeseen luun vierestä mitattuna.
Miten maustaa uunikana?
Kanan maustamiseen on monia tapoja. Esimerkiksi timjami, sitruuna, curry, miso, gochujang ja barbecuekastike sopivat kaikki hyvin kanan kanssa.
Kuinka kuuma uunin tulisi olla?
– Jos paistat kananfileitä ilman kastiketta, paras lopputulos saadaan matalassa lämpötilassa, noin 125 asteessa. Pitkä kypsennysaika tekee lihasta mehukasta.
– Jos taas valmistat kanaa gratiinissa tai kastikkeessa, korkeampi lämpötila – noin 200 astetta – on parempi, jotta pinta saa väriä ja makua.
– Kokonaiselle kanalle sopiva lämpötila on 175 astetta. Silloin lopputulos on murea ja maukas.
Tiesitkö, että kana kannattaa kypsensää 125 asteessa, jos siinä ei ole kastikkeita tai marinadeja?











