Näin syntyvät täydelliset lihapullat – vahinko johti hittireseptiin.

Lihapullat kuuluvat suomalaisten kestosuosikkeihin, mutta harva tietää, mitä todella mehevien ja maukkaiden pullien taakse kätkeytyy. Local Bistro -ravintolaa luotsaava Risto Mikkola on hionut reseptiä käytännön työn kautta ja jakaa nyt tärkeimmät vinkkinsä onnistuneeseen lopputulokseen.

Mikkolan mukaan suosittu lihapullaresepti sai alkunsa yllättävällä tavalla kesken arjen kiireitä.

– Tarkoituksena oli tarjota lounaalla pieniä lihapullia, mutta huomasimme, että aika ei riitä niiden pyörittelyyn, Mikkola muistelee Iltalehdelle.

Ratkaisuksi syntyivät isommat lihapullat, joiden tekeminen vei huomattavasti vähemmän aikaa. Samalla tapahtui jotain odottamatonta: pullista tuli poikkeuksellisen maukkaita. Nopeudesta tuli vahvuus, ei kompromissi.

6740105199 d8612f956c c
Kuva: Flickr

Muutama perusperiaate takaa onnistumisen

Nykyään Mikkola vannoo muutaman perusperiaatteen nimeen, joilla kotikokkikin voi nostaa lihapullat ravintolatasolle.

Ensimmäinen ja ehkä tärkein neuvo liittyy taikinan käsittelyyn. Liiallinen vaivaaminen vie mehevyyden ja tekee rakenteesta liian tiiviin.

Mikkola kannustaa unohtamaan suomalaisten innokkaasti käyttämän mausteen eli sipulikeiton lihapullataikinasta.

– Käytä sen sijaan paahdetusta sipulista tehtyä pyreetä, suolaa, pippuria ja tuoreita yrttejä. Saat lihapulliin upean maun, Risto painottaa.

Myös paistotavalla on suuri merkitys. Pintaan kannattaa hakea ensin kunnollinen väri pannulla ennen varsinaista kypsennystä. Näin syntyy rapea kuori ja kaunis ulkonäkö, ilman että sisus kuivuu.

15 Meatballs
Kuva: cookipedia.co.uk

Kylmää taikinaa helpompi muotoilla

Taikinan lämpötila helpottaa työskentelyä huomattavasti. Kylmä taikina muotoutuu siististi, eikä paistamisessa kannata kiirehtiä. Kun kaikki pullat on muotoiltu valmiiksi etukäteen, paistaminen sujuu hallitummin.

Pannulle ei myöskään kannata ahnehtia liikaa kerralla. Kun tilaa on riittävästi, pullia voi käännellä rauhassa ja ne säilyvät ehjinä. Hellät otteet ovat erityisen tärkeitä paiston alkuvaiheessa.

Lopuksi kypsyys varmistetaan yksinkertaisella keinolla: valmis lihapulla tuntuu napakalta painettaessa, ja epävarmassa tilanteessa pieni viilto paljastaa kypsyyden.

Näillä ohjeilla saat joulupöytään herkullisia ja mehukkaita lihapullia.

Lähde: Iltalehti

LUE MYÖS: Tätä kirjolohta voi kutsua jo possuksi – pilkkijä ei meinaa pysyä housuissaan (Kalajutut.fi)