Grilli on tärkeä osa suomalaisten juhannuksen viettoa.

Kun lämpötilat kohoavat ja ilta-aurinko kutsuu ulos, grillit alkavat pihistä niin kotipihoilla kuin mökeilläkin. Grillaaminen kuuluu monen kesänviettoon, mutta tämän rentouttavan harrastuksen lomassa tehdään usein huomaamatta virheitä, jotka voivat olla jopa vaaraksi terveydelle.

Yksi yleisimmistä mutta vähälle huomiolle jääneistä virheistä liittyy siihen, miten grilli sytytetään. Elintarvikehygienian asiantuntija, professori Marie-Louise Danielsson Tham, nosti aiheen esiin ruotsalaisessa Nyhetsmorgon-lähetyksessä ja korosti, että tietyt sytytystavat voivat olla suorastaan vaarallisia.

tree branch plant wood leaf pine 433846 pxhere.com 1
Kuva: pxhere.com

Kävyt eivät kuulu grilliin

Moni on saattanut joskus lisätä grilliin käpyjä tunnelmaa tai aromia tuomaan, mutta tämä voi asiantuntijan mukaan olla vakava virhe.

– Se on yksi pahimmista tavoista sytyttää grilli. Käpyjen palaessa muodostuu bents(a)pyreeniä – haitallinen yhdiste, jonka epäillään lisäävän syöpäriskiä. Aine päätyy helposti grilliruokaan savun mukana, Danielsson Tham varoittaa.

Turvallisin valinta on käyttää ainoastaan grillaamiseen tarkoitettua puuhiiltä tai brikettejä. Painekyllästetyn tai maalatun puun polttaminen on ehdottomasti kielletty – niistä vapautuvat kemikaalit voivat olla hengenvaarallisia.

Pidä grillaus turvallisena

Vaikka grillaaminen on ilo, joka kuuluu kesään, on hyvä muistaa, että oikeilla valinnoilla voi ehkäistä turhat riskit. Käytä puhtaita, turvallisia sytykkeitä ja vältä kaikenlaista ylimääräistä materiaalia, jonka palamisesta voi vapautua haitallisia yhdisteitä. Näin grilliruoka maistuu paremmalta – ja on turvallisempaa koko perheelle.

Hyvää juhannusta!