Yllättävä vinkki: älä heitä mansikan kantoja pois – niistä syntyy herkullinen mehu.

Moni nappaa mansikoista kannat pois ja nakkaa ne suoraan biojätteeseen, mutta tiesitkö, että niistä saa helposti tehtyä makoisaa juotavaa? Mansikkaherkkujen valmistuksessa myös kannat kannattaa ottaa hyötykäyttöön.

Kesällä 2024 Huomenta Suomi -ohjelmassa kotitalouden lehtori Anu Heinaro jakoi mainion vinkin mansikan kantojen uusiokäyttöön:

– Mansikan kantoja ei kannata heittää roskikseen. Laita ne kattilaan veden kanssa, keitä vartin verran ja saat mansikkamehua, Anu vinkkasi.

Capture 9

Heinaron mukaan noin viidestä kilosta mansikoita kertyy 4–5 desilitraa kantoja, joita varten tarvitaan noin 1,2 litraa vettä. Halutessaan joukkoon voi lisätä pari ruokalusikallista sokeria. Valmis tiiviste kestää hyvin myös pakastamista.

Keittämisen jälkeen mehu jäähdytetään ja siivilöidään kannuun. Mehun voi myös pakastaa esimerkiksi pienissä annospusseissa. – Näin sinulla on aina tuoretta mansikkamehua. Sitä voi laimentaa oman maun mukaan, esimerkiksi puolet mehutiivistettä ja puolet vettä.

Mikäli haluaa varmistaa sekä syvemmän maun että houkuttelevamman värin, voi mukaan lisätä myös hieman pehmeäksi menneitä tai muuten vain epätäydellisiä mansikoita. Ne antavat lisäpotkua keitokseen ja estävät samalla ruokahävikkiä.

Lähde: Makuja