
Lihapullat ovat perinteistä arkiruokaa ja eivät kaipaa sen suurempia esittelyitä.
Hyvän lihapullan salaisuus on ilmava taikina – yleisin virhe liittyykin juuri tähän.
Liian tiiviiksi pakkautunut taikina
Yleisin virhe, joka pilaa lihapullat, on liian tiivis taikina – eli taikinan ylivaimennus tai puristaminen liian kovaksi. Tämä johtaa siihen, että lihapullista tulee kuivia ja sitkeitä sen sijaan, että ne olisivat meheviä ja pehmeitä.
Alla yleisimpiä tekijöitä, jotka vaikuttavat negatiivisesti lopputulokseen:
- Liian vähän nestettä tai korppujauhojen liotuksen ohittaminen
- Liiallinen vaivaaminen, jolloin taikinasta tulee sitkeä
- Rasvan välttäminen – pelkkä vähärasvainen liha ei riitä mehevään lopputulokseen.
- Lihapullien liian tiivis muotoilu: kun pyörittää pullat liian kovakouraisesti, niihin ei jää ilmaa
Vinkki: Anna korppujauhojen turvota hyvin nesteessä, käytä kananmunaa sitomaan, ja sekoita taikinaa vain sen verran kuin on tarpeen. Pyörittele pullat hellästi kosteilla käsillä.

Kokeile italialaiseen tapaan valmistettuja lihapullia
Jos haluat vaihtelua perinteisille lihapullille, niin kokeile valmistaa niitä italialaiseen tapaan. Iltalehden Pippuri julkaisi herkullisen reseptin.
Valitse lihapullien raaka-aineeksi jauheliha, jossa on vähintään 17 prosenttia rasvaa. Suurempi rasvapitoisuus takaa mehevät lihapullat ilman kuivumisen riskiä.
Nämä lihapullat paistetaan pannulla ja upotetaan lopuksi tomaattikastikkeeseen. Herkku tarjoillaan tietenkin spagetin kera.
Italialaiset lihapullat
- 400 g naudan jauhelihaa
- 2 dl kermaviiliä
- 1 dl korppujauhoja
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 0,5 dl parmesan-raastetta
- 1 kananmuna
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 tl mustapippuria
- Kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
Kastike:
- 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
- 1 tlk (400 g) säilykekirsikkatomaatteja
- suolaa
- pippuria
- 4 rkl balsamiviinietikkaa
Päälle:
- parmesan-raastetta
- tuoretta lehtipersiljaa
Paistamiseen:
- oliiviöljyä
- Kaada kulhoon kermaviili ja korppujauhot ja anna korppujauhojen turvota hetki.
- Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Lisää silputut sipulit kermaviili-korppujauhoseokseen.
- Lisää kulhoon jauheliha, parmesan-raaste, kananmuna ja mausteet. Sekoita taikina tasaiseksi.
- Pyörittele lihapullat taikinassa ja paista pannulla oliiviöljyssä kypsiksi. Muista kääntää välissä.
- Nosta kypsät lihapullat lautaselle.
- Tee kastike kaatamalla samalle pannulle tomaattimurska ja säilykekirsikkatomaatit. Mausta suolalla, pippurilla ja balsamiviinietikalla. Anna kiehua noin 10 minuuttia ja lisää lopuksi lihapullat kastikkeen joukkoon.
- Viimeistele ripottelemalla päälle parmesan-raastetta ja silputtua lehtipersiljaa. Tarjoile pastan kanssa.
Resepti: pippuri.fi