Mesiangervo on vanha rohdos- ja yrttikasvi, jota on käytetty perinteisessä kansanlääkinnässä monipuolisesti.

Se sisältää muun muassa salisylaatteja (aspiriinin esiasteita), flavonoideja ja tanniineja.

Mesiangervon kukan tuoksusta tulee mieleen hunajainen jälkiruoka ja tämän vuoksi kukkia voikin käyttää koristeina kakuissa sekä drinkeissä.

Mesiangervo
Kuva: Wikipedia Commons

Mesiangervon käyttötapoja

Yrttitee (hauduke)

  • Käyttö: Flunssan, kuumeen ja särkyjen lievittämiseen sekä ruoansulatuksen tukemiseen.
  • Valmistus:
    – 1–2 tl kuivattua kukintoa tai lehteä per kuppi
    – Hauduta n. 10 min, siivilöi ja nauti 1–3 kertaa päivässä.
  • Vaikutus: Miedosti kipua ja tulehdusta lievittävä, aineenvaihduntaa sekä ruoansulatusta tukeva.

Ulkoisesti hauteena

  • Käyttö:
    – Ihotulehduksiin, haavoihin, mustelmiin tai turvotuksiin
    – Nivelkipuihin (tulehdusta lievittävä vaikutus)
  • Valmistus:
    – Tee vahva tee-hauduke ja liota siinä puhdasta kangasta
    – Laita haude ihoalueelle 10–20 min

Yrttihauteet tai -kylvyt

  • Käyttö: Rentouttava ja ihoa rauhoittava vaikutus.
  • Ohje: Lisää mesiangervoa kylpyveteen tai tee jalkakylpy.

Kosmetiikassa

  • Käyttö: Rauhoittavissa kasvovesissä tai voiteissa.

Huomioitavaa

  • Vasta-aiheet: Ei suositella salisylaateille (esim. aspiriinille) allergisille, eikä pitkäaikaiseen käyttöön suurina annoksina.
  • Raskauden ja imetyksen aikana: Käyttöä tulisi välttää varmuuden vuoksi.
  • Lapset: Ei suositella pienille lapsille, etenkään kuumeen hoitoon.

Kasvin kerääminen

  • Paras aika kerätä: Kukinta-aika (kesä–heinäkuu)
  • Osat: Kukinnot, lehdet ja joskus varret
  • Kuivaus: Ilmavassa, varjoisassa paikassa – säilytä kuivassa ja valolta suojattuna

Oletko koskaan käyttänyt mesiangervoa? Jaa vinkki ystävillesi!