Kananmunien keltuaisten sävy vaihtelee luonnostaan paljon, mutta värin vaihtelulla ei ole yhteyttä siihen, kuinka ravitseva tai laadukas muna on.

Suomessa kuluttajat kuitenkin kiinnittävät huomiota erityisesti keltuaisen tummuuteen, vaikka taustalla on yksinkertainen selitys: kanan ruokavalio.

Ruokaviraston mukaan keltuaisen väri määräytyy pitkälti sen mukaan, millaisia ravintoaineita kana saa rehustaan. Suomessa rehuja voidaan täydentää luonnollisilla väripigmenteillä eli karotenoideilla, kuten luteiinilla ja zeaksantiinilla. Näiden avulla keltuaisesta tulee kuluttajien toivoma, syvemmän keltainen tai jopa oranssi.

3147664258 49341ec091 c
Kuva: Flickr.com

Keltaisesta oranssiin

Kotimaisissa munissa keltuaisen sävy vaihtelee vaaleankeltaisesta lämpimään oranssiin. Vapaana ulkoilevien kanojen munissa sävy voi olla tavallista tummempi, sillä kanojen ruokavalio sisältää enemmän luonnonkasveja ja hyönteisiä. Teollisessa tuotannossa taas keltuaisen väri voidaan ennakoida tarkemmin rehun koostumusta muokkaamalla.

Tieteellinen tutkimus osoittaa, että värin vaihtelu ei vaikuta kananmunien ravintosisältöön tai terveysvaikutuksiin. Siksi valinta kannattaa tehdä mieltymyksen, ei keltuaisen sävyn mukaan.

Miksi keltuainen voi olla tumma?

  • Kana on saanut ruokavalioonsa runsaasti karotenoideja sisältäviä ainesosia, kuten maissia, vihreitä lehtikasveja, porkkanaa tai paprikaa.
  • Nämä väripigmentit siirtyvät suoraan keltuaiseen ja tekevät siitä oranssimman.

Mistä vaalea keltuainen kertoo?

  • Kana on syönyt enemmän viljoihin perustuvaa rehua, kuten vehnää tai ohraa, joissa väripigmenttejä on huomattavasti vähemmän.
  • Vaalea sävy ei tarkoita huonompaa ravintosisältöä tai laatua.

Riippumatta siitä, onko keltuainen hailakka tai kirkkaan oranssi, kananmunan maku, ravitsemuksellinen koostumus ja käyttöominaisuudet pysyvät pitkälti samoina.

LUE MYÖS: Unohda hetkeksi omena – tästä hedelmästä valmistettu kaurapaistos maistuu ihanalta (Marjastaja.fi)