Tv-juontaja Vappu Pimiä julkaisi viime vuonna (2023) Vappu joka päivä -keittokirjan, johon on listattu hänen suosikki arkireseptejään.

Vappu jakoi kirjassaan muun muassa Vapun yön yli -sämpyläreseptin, jonka taikina valmistuu viidessä minuutissa, eikä sämpylöitä tarvitse edes vaivata käsin.

sampylat
Kuva: Myllynparas.fi

Ainekset illalla

  • 5 dl nestettä (vettä, piimää, maitoa, turkkilaista jogurttia tms ; neste saa olla viileää)
  • 5–7 g tuorehiivaa tai ½ ps kuivahiivaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 rkl siirappia tai hunajaa
  • 2 ½ dl hiutaleita tai leseitä (kaurahiutaleita, neljän viljan hiutaleita,tattarihiutaleita, leseitä tms.)
  • 5 dl jauhoja (hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja, spelttijauhoja, ruisjauhoja, ohrajauhoja tms; puolet jauhoista kannattaa olla sämpylä-, speltti- hiivaleipä- tai vehnäjauhoja, jotta taikinaan tulee oikeanlainen koostumus)

Valmistusohjeet illalla:

  1. Kaada neste kulhoon ja lisää joukkoon hiiva ja sekoita puulastalla.
  2. Lisää kulhoon myös suola, siirappi sekä hiutaleet ja sekoita.
  3. Tämän jälkeen lisää jauhoja. Voit käyttää erilaisia jauhoja, mikä onkin hyvä tapa tyhjentää jauhopussien pohjat. Sekoita taas seos puulastalla tasaiseksi. Taikina on tässä vaiheessa vielä suht löysää.
  4. Laita leivinliina kulhon päälle ja jätä taikina kohoamaan yöksi huoneenlämpöön.

Ainekset aamulla

  • 2–2 ½ dl jauhoja

Valmistusohjeet aamulla:

  1. Lisää taikinaan 2–2 ½ dl jauhoja desi kerrallaan puulastalla sekoittaen. Taikina ei edelleenkään ole sellaista, mitä voisi käsin pyöritellä sämpylöiksi, vaan löysempää.
  2. Kun olet sekoittanut jauhot taikinaan, annostele taikina kahdella ruokalusikalla nokareiksi pellille leivinpaperin päälle.
  3. Laita uuni päälle 225 asteeseen. Levitä leivinliina sämpylöiden päälle ja anna niiden kohota vielä sen aikaa kun uuni lämpiää.
  4. Paista sämpylöitä koon mukaan 12–15 minuuttia. Kun sämpylöiden pohja on ruskea ja ne kumisevat pohjaan koputtaessa, ne ovat kypsiä.

Vapun oma vinkki innostuneille leipureille:

– Vaihtele nestettä, jauhoja ja hiutaleita. Oma suosikkini nesteeksi on joko piimä tai turkkilaisen jogurtin ja veden yhdistelmä. Hiutaleista lempparini on tattari, Vappu kertoo.

Resepti: Vappu joka päivä (Otava 2023).