Tv-juontaja Vappu Pimiä julkaisi viime vuonna (2023) Vappu joka päivä -keittokirjan, johon on listattu hänen suosikki arkireseptejään.
Vappu jakoi kirjassaan muun muassa Vapun yön yli -sämpyläreseptin, jonka taikina valmistuu viidessä minuutissa, eikä sämpylöitä tarvitse edes vaivata käsin.
Ainekset illalla
- 5 dl nestettä (vettä, piimää, maitoa, turkkilaista jogurttia tms ; neste saa olla viileää)
- 5–7 g tuorehiivaa tai ½ ps kuivahiivaa
- 1 ½ tl suolaa
- 1 rkl siirappia tai hunajaa
- 2 ½ dl hiutaleita tai leseitä (kaurahiutaleita, neljän viljan hiutaleita,tattarihiutaleita, leseitä tms.)
- 5 dl jauhoja (hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja, spelttijauhoja, ruisjauhoja, ohrajauhoja tms; puolet jauhoista kannattaa olla sämpylä-, speltti- hiivaleipä- tai vehnäjauhoja, jotta taikinaan tulee oikeanlainen koostumus)
Valmistusohjeet illalla:
- Kaada neste kulhoon ja lisää joukkoon hiiva ja sekoita puulastalla.
- Lisää kulhoon myös suola, siirappi sekä hiutaleet ja sekoita.
- Tämän jälkeen lisää jauhoja. Voit käyttää erilaisia jauhoja, mikä onkin hyvä tapa tyhjentää jauhopussien pohjat. Sekoita taas seos puulastalla tasaiseksi. Taikina on tässä vaiheessa vielä suht löysää.
- Laita leivinliina kulhon päälle ja jätä taikina kohoamaan yöksi huoneenlämpöön.
Ainekset aamulla
- 2–2 ½ dl jauhoja
Valmistusohjeet aamulla:
- Lisää taikinaan 2–2 ½ dl jauhoja desi kerrallaan puulastalla sekoittaen. Taikina ei edelleenkään ole sellaista, mitä voisi käsin pyöritellä sämpylöiksi, vaan löysempää.
- Kun olet sekoittanut jauhot taikinaan, annostele taikina kahdella ruokalusikalla nokareiksi pellille leivinpaperin päälle.
- Laita uuni päälle 225 asteeseen. Levitä leivinliina sämpylöiden päälle ja anna niiden kohota vielä sen aikaa kun uuni lämpiää.
- Paista sämpylöitä koon mukaan 12–15 minuuttia. Kun sämpylöiden pohja on ruskea ja ne kumisevat pohjaan koputtaessa, ne ovat kypsiä.
Vapun oma vinkki innostuneille leipureille:
– Vaihtele nestettä, jauhoja ja hiutaleita. Oma suosikkini nesteeksi on joko piimä tai turkkilaisen jogurtin ja veden yhdistelmä. Hiutaleista lempparini on tattari, Vappu kertoo.
Resepti: Vappu joka päivä (Otava 2023).