Alle 1-vuotiaiden ei tulisi syödä pieniä varhaisperunoita, IS uutisoi.

Nitraattien lisäksi pienet, sormenpäänkokoiset varhaisperunat voivat sisältää solaniinia, joka on myrkyllistä. Solaniini voi aiheuttaa muun muassa vatsakipuja.

Arja Lyytikäinen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta vahvisti sen, että pieniä perunoita on hyvä välttää alle 1-vuotiaiden ruokavaliossa.

– Sormenpäänkokoiset varhaisperunat sisältävät runsaasti nitraattia ja solaniinia, minkä vuoksi niitä ei syötetä imeväisikäiselle, Arja Lyytikäinen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta vahvistaa IS:lle.

Lyytikäinen kuitenkin painottaa, että peruna on oikein valittuna suositeltava ensiruoka imeväisikäiselle.

– Varhaisperunoiden sosekäyttöä ehkäisee niiden liisteröityminen, jolloin niistä ei tule kunnon sosetta. Normaalikokoisia varhaisperunoita voi kuitenkin käyttää myös alle 1-vuotiaiden ravitsemuksessa.

Kuva: pxhere.com

Varhaisperunoissa enemmän solaniinia

Solaniini on perunan tuottama myrkky tuholaisia ja tauteja vastaan. Solaniinia esiintyy eniten perunan kuoressa ja vihertäviä perunoita ei tulisi syödä lainkaan.

Perunan kuoriminen vähentää solaniinin määrää merkittävästi.

Solaniinin riskitekijät

  1. Vihertyneet perunat: Kun perunat altistuvat valolle, ne voivat vihertyä ja solaniinipitoisuus nousee merkittävästi. Vihreät perunat tulisi aina jättää syömättä, sillä ne sisältävät suurempia määriä solaniinia.
  2. Maku ja oireet: Solaniini maistuu karvaalta, ja sen nieleminen voi aiheuttaa oireita kuten päänsärkyä, vatsakipua, pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Vakavissa tapauksissa se voi johtaa hermostollisiin oireisiin, kuten sekavuuteen ja hallusinaatioihin.
  3. Kuoren käyttö: Koska solaniini muodostuu pääasiassa perunan kuoreen ja juuri kuoren alle, kuoriminen vähentää altistumista solaniinille. Varhaisperunoissa kuori on ohut ja usein syötävä, joten on tärkeää tarkistaa, ettei perunoissa ole vihertymiä.’
Kuva: Wikipedia Commons

Suositukset varhaisperunoiden käsittelyyn

  1. Säilytys: Säilytä perunat pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa estääksesi niiden vihertymisen ja solaniinin muodostumisen.
  2. Tarkastus: Tarkista perunat ennen käyttöä ja poista vihertyneet osat tai heitä kokonaan pois, jos peruna on laajalti vihertynyt.
  3. Kypsennys: Kypsentäminen ei poista solaniinia, joten on tärkeää käsitellä perunat huolellisesti ennen kypsennystä.

Yhteenveto

Vaikka varhaisperunat ovat yleensä turvallisia ja terveellisiä, on tärkeää olla tietoinen solaniinista ja sen mahdollisista terveysriskeistä.

Vihertyneiden perunoiden välttäminen ja perunoiden oikea säilytys ja käsittely voivat minimoida solaniinialtistuksen.

Näiden toimenpiteiden avulla voit nauttia varhaisperunoiden terveellisistä eduista turvallisesti.