Inkivääriä on käytetty pitkään rohdosvalmisteena kroonisten tulehdustilojen hoidossa.

National Library Of Medicinen (NCBI) tutki inkiväärin tulehdusta ja kipua lievittävää vaikutusta vastaleikattujen potilaiden keskuudessa. Vertailuna inkiväärin kanssa käytettiin yleistä särkylääkettä, ibuprofeiinia, sekä lumelääkettä.

Tutkimuksen taustaa ja tietoa

Kliiniseen tutkimukseen osallistui 67 tervettä aikuista, joilla kaikilla oli vähintään yksi leikkauksen vaativa viisaudenhammas. Osallistujat jaettiin satunnaisesti kolmeen ryhmään: ibuprofeeni, inkivääri ja lumelääke.

Tulehdusta arvioitiin mittaamalla poskien turvotusta, suun avauskykyä, CRP-tasoja ja kipua. Myös tarvittavien lisälääkkeiden määrä ja ajankohta kirjattiin ylös.

Kuva: Wikipedia Commons

Lumelääke pärjäsi huonoiten, inkivääri ja ibuprofeiini olivat tasoissa

Kuusikymmentä potilasta pysyi mukana tutkimuksen loppuun. Kaikissa ryhmissä havaittiin merkittävä poskien turvotuksen lisääntyminen lähtötilanteeseen verrattuna aina viidenteen päivään asti. Suun avauskyvyn väheneminen oli merkittävää kaikissa ryhmissä viidenteen päivään asti. Kivun osalta ei ollut merkittävää eroa ibuprofeenia ja inkivääriä nauttineiden ihmisten välillä millään seuranta-ajankohdalla.

Sen sijaan leikkauspäivänä tarvittavien lisälääkkeiden määrä oli merkittävästi suurempi lumelääkeryhmässä.

Tutkimustulos puhuu inkiväärin tehokkuuden puolesta

National Library Of Medicinen tekemän tutkimuksen puitteissa voidaan päätellä, että inkiväärijauhe on yhtä tehokas kuin ibuprofeeni leikkauksen jälkeisten oireiden hoidossa. Tutkimuksessa tosin painotettiin ettei CRP-tasoja suositella käytettäväksi yksinään lääkkeiden tulehdusta vähentävien vaikutusten arvioinnissa.

Inkivääriä voikin tästä edespäin kutsua luonnon omaksi särkylääkkeeksi. Jaa uutinen ystävillesi.

Lähde: NCBI