Aivot voivat paremmin, kun ne saavat pehmeitä rasvoja ja erityisesti kasviöljyjä.

Pieni määrä oliiviöljyä saattaa ehkäistä dementiaa, Harvad T.H. Chanin tutkijat toteavat. JAMA:ssa julkaistussa tutkimuksessa kerättiin dataa tuhansista ihmisistä.

Tutkijoiden mukaan ihmiset, jotka nauttivat joka päivä vähintään seitsemän grammaa eli runsaan teelusikallisen oliiviöljyä päivittäin, kuolivat muita harvemmin dementiaan liittyviin sairauksiin.

Välimerellinen ruokavalio

Aiemmin on tiedetty, että niin sanottu välimerellinen ruokavalio on suositeltava terveyden kannalta. Kyseinen ruokavalio sisältää paljon kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, kalaa ja oliiviöljyä.

Tuorein tutkimus viittaisi siihen, että välimerellisen ruokavalion tärkein raaka-aine on oliiviöljy.

Vain runsas teelusikallinen riittää

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 90 000 ihmisen terveysdataa, jota oltiin kerätty 30 vuoden ajan. Tutkimustulokset osoittivat, että reippaan teelusikallisen päivässä oliiviöljyä nauttivilla henkilöillä oli 28 prosenttia pienempi todennäköisyys kuolla dementiaan kuin muilla.

Tutkijoiden mukaan enemmän oliiviöljyä käyttävät henkilöt kuluttivat samalla vähemmän voita ja muita rasvoja. Oleellista onkin kiinnittää huomiota myös koviin rasvoihin, eikä ainoastaan oliiviöljyyn.

Kuva: flickr.com

Vaikutuksia nopeasti

Aivoille terveellinen ruoka sisältää aivoliitto.fi:n mukaan nimenomaan tyydyttämätöntä eli pehmeää kasvi- ja kalarasvaa.

Oliiviöljy on pehmeää rasvaa, mutta niin on myös esimerkiksi rypsiöljy. Rypsiöljyäkin voi käyttää ruoanlaitossa ja lorauttaa sitä salaattien päälle.

Jos alat syömään nyt riittävästi hyviä rasvahappoja, jo puolessa vuodessa nostat tutkimusten mukaan veren ja selkäydinnesteen rasvahappopitoisuuden sille tasolle, joka ylläpitää aivoterveyttäsi.