Suomen luonnon omaa superfoodia ei kannata jättää metsään lojumaan.

Nokkosta verrataan usein pinaattiin, mutta terveydellisiltä ominaisuuksiltaan se on aivan omassa luokassaan.

Näin käsittelet nokkosen ryöppäämällä

Nokkosen ryöppäys on helppo ja nopea prosessi:

  1. Kiehauta runsaasti vettä suuressa kattilassa ja lisää siihen hieman suolaa.
  2. Kun vesi kiehuu kunnolla, upota nokkoset veteen ja anna niiden kiehua noin 30 sekunnin ajan.
  3. Kaada nokkoset siivilään ja pysäytä kypsyminen laskemalla niiden päälle kylmää vettä. Näin heleän vihreä väri säilyy.
  4. Purista nokkosista ylimääräinen neste pois ja ne ovat käyttövalmiita.
Kuva: pxhere.com

Monipuolinen raaka-aine

Nokkosta voi käyttää monipuolisesti salaateissa, keitossa kuin pestossakin. Nokkonen on parhaimmillaan alkukesästä, kun sen versot ovat tuoreita.

Luettelimme alapuolelle syitä miksi sinun kannattaa kerätä nokkosia talteen jo tänään. Voit myös pakastaa nokkoset käsittelyn jälkeen, jonka jälkeen sinulla on tätä aarretta saatavilla vuoden ympäri.

Katso alapuolelta mikä tekee nokkosesta niin terveellisen kasvin.

1. Ravitsemukselliset edut

Nokkonen on erittäin ravintorikas kasvi. Se sisältää runsaasti vitamiineja (kuten A-, C-, K- ja B-vitamiineja), mineraaleja (esim. rauta, kalsium, magnesium, kalium) sekä proteiinia.

2. Tulehdusta vähentävä vaikutus

Nokkonen sisältää yhdisteitä, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että nokkosuutteen nauttiminen tai ulkoisesti käytetty nokkosen lehti voi auttaa lievittämään tulehdusoireita.

3. Allergiaoireiden lievitys

Nokkosen on todettu helpottavan allergiaoireita, erityisesti heinänuhan tapauksessa. Sen antihistamiiniset ominaisuudet voivat vähentää allergista reaktiota ja parantaa oireita, kuten nenän tukkoisuutta ja aivastelua.

4. Virtsateiden terveys

Nokkosta on perinteisesti käytetty tukemaan virtsateiden terveyttä. Se voi auttaa lievittämään virtsatieinfektioiden oireita ja tukea eturauhasen terveyttä, mikä on erityisen hyödyllistä ikääntyville miehille.

5. Verensokerin säätely

Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet, että nokkonen voi auttaa verensokerin säätelyssä. Se voi parantaa insuliiniherkkyyttä ja parantaa verensokeritasoja, mikä tekee siitä hyödyllisen lisän ruokavalioon diabeetikoille tai henkilöille, joilla on kasvanut diabetesriski.

6. Ihon ja hiusten hyvinvointi

Nokkonen sisältää runsaasti antioksidantteja ja ravintoaineita, jotka voivat parantaa ihon ja hiusten kuntoa. Se voi auttaa vähentämään aknea, parantamaan haavoja ja ehkäisemään hiustenlähtöä.

7. Anemia ja väsymys

Nokkosessa olevan raudan ja C-vitamiinin ansiosta se voi auttaa parantamaan anemiaa ja lisäämään energiatasoja. Tämä on erityisen hyödyllistä henkilöille, jotka kärsivät väsymyksestä tai raudanpuutteesta.

Ensi kerralla, kun olet ostamassa kaupasta pinaattia niin suuntaa sittenkin ulos ja poimi talteen nokkosia.

Jaa juttu ystävillesi – nokkosen kaltaista aarretta ei kannata missata!