
Moni suomalainen osaa pestä puisen leikkuulaudan oikein.
Tämä kävi ilmi, kun Ilta-Sanomat kysyi lukijoiltaan, miten he toimivat kotikeittiössä muun muassa ruoanlaiton ja -säilytyksen suhteen.
34 000 vastaajasta yli 73 prosenttia kertoi pesevänsä puisen leikkuulaudan käsin ja asettavansa sen pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen pystyasentoon kuivumaan.
Vajaa 24 prosenttia kertoi pesevänsä laudan käsin pesuaineella, mutta jättävänsä sen märkäpintaisena pöydälle kuivumaan. Reilu kolme prosenttia ilmoitti pesevänsä puisen leikkuulaudan astianpesukoneessa.
Pesutapa ei ole yleisin syy puisen leikkuulaudan pilaantumiselle
Puisen leikkuulaudan pilaantumisen yleisin syy ole väärä pesutapa, vaan virheellinen kuivaus ja huollon puute.
– Usein ostetaan puinen leikkuulauta pitkäikäisyyden toivossa, mutta pilataan se kotikäytössä. Puulaudalle käy nopeasti huonosti, jos sitä huolletaan väärin, Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander kertoi.
Leikkuulauta tulisi pestä käsin kuumalla vedellä ja käsitiskiaineella – ilman liottamista. Silanderin mukaan lopuksi kannattaa huuhdella lauta kylmällä vedellä.
– Kylmällä vedellä viimeistely sulkee puun syyt. Näin puu ei jää pesun jäljiltä tikkuiseksi ja karheaksi.
Koska puu on elävä luonnonmateriaali, se reagoi herkästi kosteuteen: se turpoaa kastuessaan ja kutistuu kuivuessaan, mikä voi aiheuttaa halkeamia.

Pohjan pitää kuivua tasaisesti
Jos märkä leikkuulauta jätetään makuulleen pöytätasolle, sen pohja ei pääse kuivumaan, mikä voi johtaa vääntymiseen tai halkeiluun.
– Epätasaisesti kuivuessaan leikkuulauta voi vääntyä tai haljeta.
Oikea tapa kuivata puinen leikkuulauta on pyyhkiä se ensin kuivaksi astiapyyhkeellä ja asettaa sen jälkeen ilmavasti pystyasentoon, reuna keittiötasoa vasten.
Näin lauta pääsee kuivumaan tasaisesti molemmilta puolilta eikä väänny.
Leikkuulauta kaipaa myös säännöllistä öljyämistä.
Öljyäminen estää hajuja, värejä ja epäpuhtauksia imeytymästä puuhun sekä pidentää laudan käyttöikää.
Uusi leikkuulauta tulisi öljytä ennen käyttöönottoa, ja myös käytössä olevat laudat tulisi huoltaa säännöllisesti.
Silander suosittelee öljyämistä puolen vuoden välein.
Lähde: Ilta-Sanomat / Ruokala