Mitä eroa on tavallisella oliiviöljyllä ja ekstra neitsytoliiviöljyllä?

Olet saattaanut pohtia ostaisitko oliiviöljyä vai ekstra neitsytoliiviöljyä – mitä eroa niillä ylipäätänsä edes on?

Ekstra neitsytoliiviöljy on yleensä terveellisempää kuin tavallinen oliiviöljy. Neitsytoliiviöljy valmistetaan mekaanisesti puristamalla oliiveja, kun taas tavallisen oliiviöljyn valmistetuksessa saatetaan käyttää esimerkiksi kuumennusta ja kemiallista puhdistusta.

Tämä voi vähentää öljyn antioksidanttipitoisuutta ja muita terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Ekstra neitsytoliiviöljy sisältää enemmän luonnollisia ravinteita ja antioksidantteja, mikä tekee siitä yleensä terveellisemmän vaihtoehdon.

Kuva: pxhere.com

Ekstra neitsytoliiviöljyllä on monia tunnettuja terveysvaikutuksia:

  1. Sydänterveys: Se sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, erityisesti omega-9-rasvahappoja, jotka voivat auttaa alentamaan huonoa LDL-kolesterolia ja nostamaan hyvää HDL-kolesterolia. Tämä voi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
  2. Antioksidantit: Ekstra neitsytoliiviöljy sisältää antioksidantteja, kuten E-vitamiinia ja fenoleja, jotka voivat suojata soluja oksidatiiviselta stressiltä ja tulehdukselta.
  3. Tulehdusta vähentävät ominaisuudet: Sen sisältämät antioksidantit voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa, mikä voi olla hyödyllistä monien sairauksien, kuten nivelreuman ja sydänsairauksien, hoidossa.
  4. Aivojen terveys: Joidenkin tutkimusten mukaan ekstra neitsytoliiviöljyn säännöllinen käyttö voi auttaa ylläpitämään aivojen terveyttä ja vähentämään Alzheimerin taudin riskiä.
  5. Verensokerin hallinta: Se voi auttaa säätelemään verensokeria ja parantamaan insuliiniherkkyyttä, mikä voi olla hyödyllistä diabeteksen hallinnassa.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että ekstra neitsytoliiviöljy sisältää paljon kaloreita, joten sitä tulisi nauttia kohtuudella osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.