Aiotko ostaa varhaisperunoita? Nämä asiat kannattaa pitää mielessä.

Varhaisperunat ovat vihdoin täällä ja suomalaiset pääsevät herkuttelemaan.

Juhannuksena lähes jokaisessa ruokapöydässä tarjoillaan varhaisperunaa

MTK muistuttaa, että kotimaisen perunan tunnistaa Sirkkalehti-merkistä. Perunan alkuperämaan tulisi olla kuluttajalle selkeästi esillä, niin kaupoissa kuin toreillakin.

– Tuontiperunan alkuperämaa pitää ilmoittaa selkeästi. Usein kotimaisesta perunasta kerrotaan myös tilan tai viljelijän nimi – kotimaisen ruoan ketju on läpinäkyvä ja jäljitettävä, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n tiedotteessa todetaan.

Tunnetuimmat lajikkeet edustettuina

Nyt kaupoista ja toreilta saa varhaisperunalajikkeita, kuten Annabellea, Solistia ja Timoa. Edellä mainitut perunat ovat myös viljelyalaltaan merkittävimmät.

Muita tunnettuja varhaisperunalajikkeita ovat Colomba, Jussi, Avanti ja Siikli, mutta niiden osuus viljelyalasta on matalampi.

Säilytyksellä on vaikutus makuun ja laatuun, MTK muistuttaa.

Kuva: Wikipedia Commons

Säilytys pimeässä ja viileässä

Varhaisperunoita ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota perunoiden tuoreuteen ja oikeaoppiseen säilytykseen kaupassa. Perunoita tulisi säilyttää pimeässä ja viileässä, jotta ne eivät ala vihertää tai nahistu.

– Merkittävin perunan laatua heikentävä tekijä on valo, sillä liian valoisassa pidetty peruna vihertyy. Nykyään tähän onneksi kiinnitetään paremmin huomiota. Hyvän kauppiaan tunnistaa siitä, että hän suojaa perunansa valolta, kasvinviljelyn asiantuntija Antti Lavonen MTK:sta kertoo.

Myös lämpö vaikuttaa varhaisperunoiden säilyvyyteen. Kylmäketjun tulisi pysyä katkeamattomana pellolta kauppaan ja kotiin saakka, jolloin lopputulos ja maku ovat parhaat mahdolliset. Kotona varhaisperunoita tulee säilyttää jääkaapissa.

Varhaisperuna kuuluu syödä heti

– Joten osta perunaa tarpeen mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että osta tänään huomisen perunat. Paras tapa nauttia varhaisperunasta olisi pellosta suoraan kattilaan, Lavonen toteaa.

Joskus keitettyjä perunoita jää kuitenkin ylitse ja ne säilyvät hyvinä jääkaapissa muutaman päivän. Keitetyt varhaisperunat voi esimerkiksi grillata, paistaa, paahtaa uunissa tai savustaa. Klassinen pyttipannu ei myöskään ole hassumpi ajatus.

Jaa asiantuntijoiden vinkit ystävillesi!