Louhisaaren juoma on perinteinen suomalainen kesäjuoma, joka tunnetaan erityisesti raikkaasta mustaherukanlehtien maustaan.
Se on saanut nimensä Louhisaaren kartanosta, marsalkka Mannerheimin synnyinkodista, ja juoman kerrotaan olleen hänen suosikkejaan.
Makea ja aromaattinen Louhisaaren juoma valmistetaan keittämällä mustaherukanlehtiä, sokeria, sitruunaa ja hiivaa, jolloin syntyy kevyesti kupliva ja virkistävä kesäjuoma.
Louhisaaren juoma hiivalla
- 2 sitruunaa
- 3–4 l tuoreita, pakastettuja tai 100 g kuivattuja mustaherukanlehtiä
- 500 g sokeria
- 5 l vettä
- 1/4 tl hiivaa
- Pese sitruunat harjalla ja kuumalla vedellä. Huuhtele hyvin. Suosi halutessasi luomusitruunoita.
- Kuori keltainen osa, poista valkoinen osa ja viipaloi sitruunat.
- Laita sitruunan kuoret ja viipaleet, huuhdotut mustaherukanlehdet, sokeri ja kiehuva vesi sankoon.
- Anna jäähtyä käden lämpöiseksi.
- Siivilöi juoma. Liuota hiiva haaleaan vesitilkkaan ja kaada juoman joukkoon.
- Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
- Pullota ja säilytä viileässä muutaman päivän ajan ennen tarjoamista.
Reseptin lähde: Martat.fi
Inspiraatio: MTV / Makuja