Sesongin vähäruotoinen kala voi sisältää miellyttävän yllätyksen
Made on keskitalven sesonkiherkku, joka on monille suomalaisille vielä melko tuntematon raaka-aine. Tämä vähäruotoinen turskakala on kuitenkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
Madekeitto
Perinteisesti made nyljetään ja käytetään keiton valmistukseen. Madekeitto on yksi talven suosituimmista sesonkiherkuista. Satokausikalenteri vinkkaa, että madetta voi myös fileoida, jolloin se sopii erinomaisesti paistettavaksi pannulla tai höyrytettäväksi.
Pro Kala ry:n mukaan mateen ulkonäkö saattaa herättää ennakkoluuloja erityisesti niissä, joilla ei ole kokemusta kalankäsittelystä.
– Kalatiskin henkilökunta on kuitenkin apunasi: hyvin varusteltujen kauppojen kalatiskeiltä madetta saa ostaa kokonaisena, nyljettynä, fileinä ja tarvittaessa jopa kuutioina. Jos teet keittoa, voit pyytää perkeet mukaasi kalaliemen keittämiseen tai käyttää valmista lientä, Pro Kala ry:stä vinkataan.
Perinteisesti made nyljetään ennen valmistusta, mutta kaikkia valmistustapoja nylkeminen ei vaadi. Nahka tuo makua ja auttaa pitämään kalan koossa kypsennyksen aikana.
Arvokasta ja herkullista mätiä
Made kutee talvisin jään alla ja kudun ajankohta osuu tammi-helmikuulle. Siksi tällä hetkellä kaupassa myytävillä mateilla voikin olla muhkeat mätipussit.
– Jos ostat kokonaisen mateen ja löydät siitä mätiä, olet onnenpekka! Mateen mäti on arvokasta, eikä sitä missään nimessä kannata heittää pois. Muista, että mäti täytyy pakastaa. Pidä suolattua mätiä pakkasessa vähintään vuorokausi ennen herkuttelua.
S-ryhmän mukaan mateen mädin löytyminen ei ole varmaa etukäteen, sillä kaikilla kaloilla ei ole mätipussia.
– Madetta ei myydä pakattuna pakasteena, vaan jos sitä on tarjolla, se on aina tuoretta. Myöskään mateen mätiä ei myydä valmiiksi käsiteltynä, vaan sen käsittely täytyy tehdä itse, S-ryhmän sivuilla kerrotaan.
Näin käsittelet mateen mädin
Tässä S-ryhmän ohjeet mateen mädin käsittelyyn:
- Huuhdo mateen mätipussit ja kuivaa talouspaperilla.
- Suojaa leikkuulauta leivinpaperilla tai tuorekelmulla.
- Leikkaa mätipussi päästä auki ja kaavi pussi tyhjäksi kevyesti esimerkiksi pallovatkainta apuna käyttäen. Aloita avatusta päästä.
- Poista mahdolliset näkyvät verisuonet heti.
- Laita mäti kulhoon ja vatkaa se sileäksi pallovatkaimella, jolloin kalvot tarttuvat vatkaimeen.
- Pane mäti pakastimeen vuorokaudeksi, ennen kuin jatkat sen käsittelyä. Järvikalojen mäti tulee aina pakastaa sen takia, että järvikaloissa voi olla loisia, jotka kuitenkin kuolevat pakastimessa.
Sulata ja mausta mäti blinien lisukkeeksi. Lisää suolaa, vaahdotettua kermaa ja halutessasi hienonnettua sipulia tai ripaus valkopippuria.