Valkopippuri, kuten muutkin pippurit, on mauste, joka tunnetaan paitsi makunsa myös mahdollisten terveysvaikutustensa vuoksi.

Valkopippuri ja mustapippuri tunnettiin jo keskiajalla. Pippuri onkin tänä päivänä maailman yksi käytetyimmistä mausteista.

Valkopippuri valmistetaan niin, että marjan annetaan kasvaa täysin kypsäksi (punaiseksi). Poimimisen jälkeen kypsistä marjoista liotetaan punainen kuoriosa pois, jonka seurauksena jäljelle jää pippurin valkoinen ydin.

Valkopippurin terveysvaikutukset johtuvat pääasiassa sen sisältämistä aktiivisista yhdisteistä, kuten piperiinistä.

Valkopippurin terveysvaikutukset ovat melko samanlaisia mustapippurin kanssa.

Kuva: pxhere.com

Tässä on joitakin valkopippurin mahdollisia terveysvaikutuksia:

  1. Ruoansulatus:
    • Valkopippuri voi stimuloida ruoansulatusta lisäämällä mahalaukun happojen eritystä, mikä voi auttaa ruoan sulattamisessa ja ravintoaineiden imeytymisessä.
  2. Antibakteeriset ominaisuudet:
    • Valkopippurilla on todettu olevan antibakteerisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa torjumaan bakteereita ja edistämään yleistä suoliston terveyttä.
  3. Antioksidanttivaikutukset:
    • Piperiini ja muut yhdisteet valkopippurissa toimivat antioksidantteina, jotka auttavat neutraloimaan vapaita radikaaleja kehossa ja voivat näin ollen vähentää kroonisten sairauksien riskiä.
  4. Tulehduksen vähentäminen:
    • Valkopippurilla voi olla anti-inflammatorisia vaikutuksia, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja siihen liittyviä oireita.
  5. Kivun lievittäminen:
    • Joidenkin tutkimusten mukaan piperiini voi toimia luonnollisena kivunlievittäjänä.
  6. Painonhallinta:
    • Piperiini voi vaikuttaa aineenvaihduntaan ja auttaa rasvanpoltossa, mikä voi edistää painonhallintaa.
  7. Ravintoaineiden imeytyminen:

On kuitenkin syytä huomata, että valkopippurin kulutuksen tulee olla kohtuullista. Liiallinen käyttö voi aiheuttaa ärsytystä ruoansulatuskanavassa tai allergisia reaktioita joillekin ihmisille.

Jaa uutinen ystävillesi!