Tyrni on ainutlaatuinen marja, sillä se sisältää D-vitamiinia lukuunottamatta kaikkia vitamiineja: erityisen paljon E- ja C-vitamiinia.

Tyrni sisältää vitamiinien lisäksi paljon rasvahappoja, ravintokuituja ja karotenoideja.

Tyrni onkin ollut suosittu rohdos- ja lääkekasvi Kiinassa, jossa sitä on käytetty yli tuhannen vuoden ajan.

Käytä kuin muitakin marjoja

Tyrniä voi käyttää tuoreena, pakastettuna tai kuivattuna – voit lisätä sitä esimerkiksi puuroon, jogurttiin tai viiliin.

Kuva: Flickr.com

Lue alta tyrnin huikeat terveysvaikutukset!

  1. Runsaasti ravintoaineita: Tyrnimarjat ovat erittäin ravintorikkaita. Ne sisältävät runsaasti vitamiineja (erityisesti C-vitamiinia, E-vitamiinia ja K-vitamiinia), kivennäisaineita (kuten kaliumia, magnesiumia ja rautaa), sekä välttämättömiä rasvahappoja.
  2. Antioksidantit: Tyrnimarjoissa on runsaasti antioksidantteja, kuten karotenoideja, flavonoideja ja fenolisia yhdisteitä. Antioksidantit auttavat suojaamaan soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta ja voivat vähentää riskiä moniin kroonisiin sairauksiin.
  3. Tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet: Tyrnimarjat voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa. Niiden sisältämät omega-3- ja omega-6-rasvahapot sekä antioksidantit edistävät tulehdusten lieventymistä.
  4. Ihon terveys: Tyrniöljyä käytetään usein ihonhoitotuotteissa sen kosteuttavien ja parantavien ominaisuuksien vuoksi. Se voi auttaa lievittämään kuivaa ihoa, ekseemaa, ja muita iho-ongelmia.
  5. Sydänterveys: Tyrnimarjojen sisältämät terveelliset rasvahapot ja antioksidantit voivat tukea sydämen terveyttä parantamalla veren kolesterolitasapainoa ja vähentämällä sydänsairauksien riskiä.
  6. Immuunijärjestelmän vahvistaminen: Tyrnimarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on tunnettu immuunijärjestelmän vahvistaja. Säännöllinen tyrnimarjojen käyttö voi auttaa ehkäisemään infektioita ja parantamaan yleistä vastustuskykyä.
  7. Ruoansulatuksen parantaminen: Tyrnimarjat voivat edistää ruoansulatusta ja suoliston terveyttä niiden sisältämien kuitujen ja bioaktiivisten yhdisteiden ansiosta.

Tiesitkö, että tyrnit ovat näin terveellisiä? Jaa tieto ystävillesi.

Lähteet: mtt.fi, ravintolisäwiki.fi