Kananmunan säilyvyys yllättää – asiantuntijat kertovat, milloin muna on vielä käyttökelpoinen.

Kananmuna on monipuolinen ja ravinteikas elintarvike, jonka oma kuori suojaa sisältöä yllättävän hyvin. Vaikka pakkaukseen merkitty parasta ennen -päiväys olisi jo ohittunut, muna voi olla yhä täysin käyttökelpoinen, jos sitä on säilytetty oikein.

– Kananmunat selviävät parasta ennen -päiväyksen ylikin, mutta laatu toki heikkenee, mikrobiologian professori Per Saris Helsingin yliopistosta kertoo Ilta-Sanomille.

3147664258 49341ec091 c
Kuva: Flickr.com

Näin muna käyttäytyy ajan myötä

Munasta haihtuu vähitellen kosteutta, mikä näkyy erityisesti, jos munia säilyttää huoneenlämmössä. Tämä kuivuminen vaikuttaa sekä rakenteeseen että makuun. Tuoreessa munassa valkuainen on kiinteä ja kirkas, kun taas vanhemmassa se muuttuu vetiseksi.

Säilyvyyden voi arvioida usealla tavalla. Perinteinen vesitesti paljastaa paljon: jos muna uppoaa vesiastiaan, se on tuore, mutta jos se kelluu, se on jo vanha. Myös hajua kannattaa tarkkailla – hyvä kananmuna ei tuoksu miltään.

Oikea säilytyslämpötila ja asento

Saris muistuttaa, että raa’an kananmunan paras säilytyspaikka on viileä ympäristö, noin +10–14 astetta. Munia voi pitää myös huoneenlämmössä tai jääkaapissa, mutta jatkuvaa siirtelyä kylmästä lämpimään ei suositella. Tällöin kuoreen tiivistyy kosteutta, mikä voi nopeuttaa pilaantumista.

Kananmunaa kannattaa säilyttää paketissa tylppä puoli ylöspäin. Tämä parantaa kananmunan säilyvyyttä.

Jos muna rikkoutuu, se on hyvä käyttää nopeasti.

46107249382 79181ecc20 c
Tylppä puoli ylöspäin oleva kananmuna. Kuva: Flickr.com

Keitetty muna eväänä

Entä kuinka kauan keitetty muna säilyy, jos sen ottaa mukaan vaikkapa käsilaukkuun? Sariksen mukaan kuorineen se voi olla huoneenlämmössä koko päivän. Kuorittuna muna kannattaa kuitenkin syödä nopeammin.

Jääkaapissa keitettyjä kananmunia voi säilyttää jopa viikosta kymmeneen päivään.

Lähde: IS

LUE MYÖS: Menin metsään ja yllätyin – metsä oli pullollaan sieniä, joita löytyy yleensä elokuussa (Marjastaja.fi)