Punajuurta on syöty pitkään myös raakana. Saatat ehkä muistaa myös kouluajoilta raa’asta punajuuresta valmistetun raasteen. Ruokaviraston mukaan punajuurta tulisi kuitenkin syödä vain kunnolla kypsennettynä.

Ruokaviraston mukaan raa’an punajuuren käyttö vaikkapa mehuissa tai smoothieissa on aiheuttanut äkillistä ja rajua oksentelua.

Raaka punajuuri oireiden taustalla

Oireet ovat alkaneet nopeasti raa’an punajuuren nauttimisen jälkeen. Raaka punajuuriraaste on aiheuttanut aikaisemmin ruokamyrkytysepidemioita. Yleisimpiä oireita ovat olleet pahoinvointi ja vatsakivut. Muita oireita ovat olleet päänsärky ja väsymys.

Punajuuren aiheuttamien oireiden syy ei ole täysin selvää.

Punajuurietikka
Kuva: Wikipedia Commons

Kypsennetty punajuuri ei aiheuta vastaavaa

Kypsäksi keitetty tai etikassa säilötty punajuuri ei ole aiheuttanut sairastumisia. Punajuurta voi siis käyttää turvallisesti kypsennettynä Ruokaviraston sivulla kerrotaan.

Jaa artikkeli eteenpäin, jotta ihmiset ovat tietoisia raa’an punajuuren aiheuttamista riskeistä.