Suomalaisesta voista tullut kansainvälinen menestystuote.
Suomen voinvienti jatkaa vahvaa nousuaan, ja suomalainen voi on noussut selkeäksi veturituotteeksi elintarvikeviennissä. Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail kertoo, että Suomen ruokaviennin kokonaisarvo oli vuonna 2024 yhteensä 2,311 miljardia euroa.
– Voin osuus tästä on jopa 8,4 prosenttia. Suomalaista voita vietiin viime vuonna 194 miljoonan euron edestä, Ismail toteaa.
Vienti kohdistui laajasti eri markkinoille: Ranskaan 66 miljoonan euron arvosta, Ruotsiin 33 miljoonan, Alankomaihin 38 miljoonan ja Puolaan 16 miljoonan euron osuudella. Muu vienti jakautui useisiin pienempiin kohdemaihin.
Ismailin mukaan kasvu jatkuu myös kuluvana vuonna.
– Tältä vuodelta meillä on havaintoja tammi–heinäkuulta ja voin vienti on kasvanut verrattuna vuoden 2024 vastaavaan ajankohtaan jopa 26 prosenttia, hän kertoo.
Tammi–heinäkuun viennin arvo oli 144 miljoonaa euroa, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 114 miljoonaa euroa. Meijeritoimiala on edelleen Suomen elintarvikeviennin suurin yksittäinen toimiala, kattaen noin neljänneksen kokonaisviennistä. Alkoholien ja virvoitusjuomien vienti muodostaa toiseksi suurimman osuuden.

Suomalaisvoin laatua arvostetaan Ranskassa
Valion head of sales Ari Ahonen kertoo, että Valion vientitoiminta muodostaa huomattavan osan koko Suomen elintarvikeviennistä.
Suurimmat vientituotteet ovat teollisuusmaitojauhe ja teollisuusvoi, ja Valion viikoittaiset vientimäärät ovat merkittäviä.
– Maailmalle lähtee noin 200 merikonttia ja vientikuormaa Valion tuotteita joka viikko, ja erilaisia tuotteitamme, jauheita ja muita tuotteita, viedään noin 50 maahan. Emme valitettavasti avaa eri tuoteryhmien osuutta tästä kokonaisuudesta tarkemmin. Myös asiakkuudet ovat liikesalaisuuksia, mutta voidaan todeta, että olemme merkittävä voin toimittaja suurille ranskalaisille leipomoille, Ahonen kertoo.
Suomalaisvoin kysyntää selittävät sen tekniset ominaisuudet ja tasainen laatu. Leivonnassa laadun merkitys korostuu erityisesti.
– Voitaikinan valmistuksessa voin täytyy olla samaan aikaan riittävän kovaa ja kestääkseen kaulimisprosessin. Voin pitää pysyä taikinassa myös erillisinä rasvakerroksina, leipomokonsultti Mika Parviainen tarkentaa.
Hyvät olosuhteet taakavat laadun
Suomalainen voi on luonnostaan kovempaa kuin monet muut markkinoilla olevat vaihtoehdot, eikä sen koostumus heittele vuodenaikojen mukaan. Taustalla ovat pohjoiset tuotanto-olosuhteet: puhdas ympäristö, nurmirehupohjainen ruokinta sekä antibioottivapaa tuotanto. Nämä tekijät heijastuvat suoraan maitoraaka-aineeseen ja voin rakenteeseen.
Maidon koostumukseen vaikuttaa lehmien ruokinta, minkä vuoksi kesä- ja talvikauden maitorasvoille on omat erilliset prosessinsa. Pohjoismaissa kilpailuetua tuovat myös vastuullisuus ja laadunvalvonta koko tuotantoketjussa.
Lähde: IL











