
Monessa kodissa voirasian helposti rypistyvä ja likaantuva foliokansi saa nopeasti lähtöpassit. Toisille se taas on tärkeä osa pakkausta, koska uskotaan sen hidastavan margariinin eltaantumista.
Mutta kumpi toimintatapa on oikea? Pitäisikö voi- tai margariinirasian foliokansi ottaa pois vai jättää paikoilleen?
Ilta-Sanomat selvitti asian olemalla yhteydessä maitotuotteita ja ruokia valmistavaan Valioon.
Valion mukaan voin ja margariinin välikannella, eli alumiinisella foliolla, on kolme merkittävää tehtävää.
Ensimmäiseksi se suojaa sisältöä valolta ja hapelta, joiden vaikutuksesta rasvan maku voisi muuttua ja pinta kuivua tai kellastua.
Toiseksi folio toimii lisäsuojana, sillä muovinen kansi ei ole täysin ilmatiivis. Foliokerros estää epäpuhtauksien pääsyn levitteen pinnalle esimerkiksi kuljetuksen aikana.
Kolmanneksi, Valion pakkauskehityspäällikkö Raul Hartman kertoo, että foliokansi toimii kuluttajalle takeena siitä, että tuotetta ei ole avattu tai käsitelty ennen ostoa.
Pakkauksen avaamisen jälkeen suojalla ei ole samaa merkitystä
Kun pakkaus kuitenkin avataan käyttöä varten, välikannen tarjoama suoja ei enää toimi samalla tavoin. Siksi sen jatkokäyttö kotona ei ole säilyvyyden kannalta enää yhtä merkityksellistä.
Valion mukaan kyse onkin lopulta käyttäjän mieltymyksestä, haluaako hän jättää kannen paikoilleen vai ei.
– Valolta saumattu foliokansi vielä suojaa jossain määrin, mutta toki koko muukin pakkaus suojaa tuotetta valolta, Valion pakkauskehityspäällikkö Hartman kertoo.
Toisin kuin moni ehkä arvelee, foliokannen jättäminen paikoilleen ei erityisesti paranna säilyvyyttä esimerkiksi kesämökillä, missä margariinia tai voita käytetään hitaammin.
Tärkeämpää on huolehtia siitä, ettei leviterasia pääse olemaan pitkiä aikoja valossa tai lämpimässä. Esimerkiksi ulkona syödessä voita tai margariinia voi annostella erilliselle pikkulautaselle, jolloin varsinainen rasia säilyy viileässä.
Lähde: IS