Olet joskus saattanut ihmetellä kukkakaalin pinnassa olevia mustia pisteitä. Pisteet voivat muistuttaa hieman hometta, mutta Huffpostin mukaan kyse on vain hapettumisesta.

– Kukkakaalissa näkyvät täplät ovat tyypillisesti alueita, joissa vihannes on alkanut vanheta ja hapettua, mikä voi tapahtua ilmalle ja valolle altistumisen myötä. Se on pohjimmiltaan luonnollinen prosessi, joka muistuttaa sitä, kuinka omena muuttuu ruskeaksi leikkaamisen jälkeen, ravitsemusterapeutti Norah Clark kertoo Huffpostin haastattelussa.

Voiko tällaisia kukkakaaleja vielä syödä?

Monet vihannekset ja hedelmät tummuvat, kun ne vanhenevat. Näin käy myös kukkakaalille – sitä voi kuitenkin huoletta syödä, vaikka pinnassa olisikin hieman tummempia kohtia.

– Hapetusprosessi ei johda haitallisten yhdisteiden muodostumiseen ja on luonnollinen reaktio fenolien ja hapen välillä. Siten kukkakaalin nauttimiseen ei liity turvallisuushuolia, ravitsemusterapeutti Kelly Costa toteaa.

Kuva: pxhere.com

Joissakin tapauksissa kukkakaali voi olla kuitenkin pilaantunutta. Hieman huolellisempi tarkastus on siis syytä tehdä.

– Jos täplät ovat pieniä ja kukkakaali tuoksuu ja tuntuu muuten raikkaalta, se on todennäköisesti silti hyvä syödä. Leikkaa vain täplät pois ennen käyttöä. Jos täplät ovat kuitenkin levinneet laajalle, kukkakaalissa on paha haju tai koostumus on limaista, nämä ovat merkkejä siitä, että vihannes on voinut mennä huonoon kuntoon ja on parasta heittää se pois, Norah Clark sanoo.

Näin säilytät kukkakaalin

Jos haluat kukkakaalin säilyvän raikkaana mahdollisimman pitkään, Kelly Costa suosittelee säilyttämään kaalia ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa.

– Älä pese kukkakaalia ennen varastointia, sillä kosteus voi lisätä hapettumista, Costa neuvoo.

Osta mahdollisimman kirkkaan valkoinen kukkakaali, mikäli toivot sen säilyvän mahdollisimman pitkään.