Omenamurupaistos saa todella syvän ja pähkinäisen maun, kun voin ruskistaa ennen kuin sekoitat sen muruseokseen.
Omenamurupaistos on klassinen syysherkku – se valmistuu helposti ja hurmaa sekä tuoksullaan että maullaan.
Kun tavallisen voin sijaan käytät ruskistettua voita, saat paistokseen syvän, pähkinäisen aromin, joka sopii täydellisesti makeiden ja mausteisten omenoiden kanssa.
Omenamurupaistos ruskistetulla voilla
Ainekset
Täyte:
- 6–7 kotimaista omenaa (n. 800 g)
- 1–2 rkl sitruunamehua
- ½ dl sokeria (voit sekoittaa valko- ja fariinisokeria)
- 1–2 tl kanelia
- ripaus kardemummaa (halutessasi)
- 1 rkl perunajauhoa (tai maissitärkkelystä, jos omenat mehukkaita)
Muruseos:
- 125 g voita
- 1 ½ dl kaurahiutaleita
- 1 ½ dl vehnäjauhoja
- 1 dl sokeria (esim. fariinisokeri tuo syvyyttä)
- ripaus suolaa
Valmistus
- Valmistele omenat
- Kuori ja lohko omenat.
- Sekoita kulhossa sitruunamehun, sokerin, kanelin, kardemumman ja perunajauhon kanssa.
- Levitä uunivuoan pohjalle.
- Ruskista voi
- Sulata voi kattilassa keskilämmöllä.
- Anna sen kiehua rauhassa, kunnes vaahto laskee ja voi saa pähkinäisen tuoksun sekä kullanruskean värin (varo polttamasta).
- Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä pari minuuttia.
- Muruseos
- Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, jauhot, sokeri ja suola.
- Kaada ruskistettu voi joukkoon ja sekoita, kunnes muruseos on tasainen.
- Kokoaminen ja paisto
- Ripottele muruseos omenien päälle.
- Paista 200 °C (ylä-/alalämpö) noin 30–35 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja omenat pehmeitä.
- Tarjoile
- Parhaimmillaan lämpimänä vaniljakastikkeen, vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Parhaiten tähän reseptiin sopii omasta mielestäni kotimainen kaneliomena. Vinkkaa resepti tutullesi.