Oletko ostanut hyvässä tarjouksessa ollutta jauhelihaa ja pistänyt osan pakkaseen?

Jauhelihaa sulattaessa kannattaa välttää muutamia mokia, jotka voivat vaikuttaa lihan makuun negatiivisesti ja aiheuttaa pahimmillaan jopa ruokamyrkytyksen.

Jauhelihaa voi pakastaa huoletta, kunhan muistaa muutaman oleellisen asian.

Kuva: pxhere.com

Jauheliha tulisi aina pakastaa tuoreena ennen viimeistä käyttöpäivää. Suoraan tiskiltä ostettu jauheliha sen sijaan tulisi käyttää saman päivän aikana.

HK:n mukaan rasvaisempi liha pilaantuu nopeasti niin jääkaapissa kuin pakastimessakin. Yrityksen mukaan rasvaista jauhelihaa ei tulisi pakastaa yli kolmea kuukautta pidempään. Vähärasvaisempi jauheliha sen sijaan säilyy helposti jopa puoli vuotta pakastimissa, joiden lämpötila on vähintään – 18 celciusastetta.

Älä koskaan sulata lämpimässä vedessä tai huoneenlämmössä

Jauhelihaa ei saisi jättää pitkäksi aikaa huoneenlämpöön sulamaan, sillä tällöin liha saattaa pilaantua. Osa ihmisistä laittaa jauhelihan suoraan lämpimään vesihauteeseen – myös tämä on virhe ja tuo mukanaan riskejä, Tieteen Kuvalehti kertoo.

– Pakastetun lihan sulamista voi jossain määrin nopeuttaa panemalla sen lämpimään veteen. Tapa ei ole kuitenkaan suositeltava, sillä pakastetun elintarvikkeen sisältämät uinuvat mikrobit virkoavat sulamisen edetessä. Kun ympäristön lämpötila on 20–30 astetta, ne suorastaan villiintyvät, lehdessä todetaan.

Jauhelihaa voi kuitenkin sulattaa vedessä, joka on kylmää. Jauheliha sulaakin yllättävän nopeasti kulhossa, johon on lisätty kylmää vettä. Muista varmistaa ettei pakkaus kuitenkaan vuoda.

Jauheliha kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa. Kerran sulatettu liha tulisi valmistaa nopeasti ja sitä ei saa pakastaa uudelleen. Voit käyttää myös mikron sulatusominaisuutta pakastetun jauhelihan nopeampaan sulattamiseen.

Lähteet: HK, Tieteen Kuvalehti