Pakastin tarvitsee välillä inventaarion – nämä tuotteet on usein syytä heittää pois.

Pakastimeen kertyy helposti pussukoita ja rasioita, joiden sisältö on jäänyt arvoitukseksi. Vaikka kylmä hidastaa pilaantumista, ei ruoka säily loputtomiin pakastettunakaan. Seuraavat tuotteet kannattaa tarkistaa ja usein myös poistaa pakastimesta.

1. Rasvainen kala ja liha

Rasva härskiintyy myös pakkasessa, joten erityisesti rasvaiset lihat ja kalat eivät säily kovin pitkään. Marttojen ohjeiden mukaan kala pysyy käyttökelpoisena 1–3 kuukautta ja jauheliha 1–2 kuukautta. Sian- ja siipikarjanliha kestää pakastimessa noin 3–6 kuukautta, kun taas naudan- ja lampaanlihaa voi säilyttää 8–10 kuukautta. Jos tuotteessa on tunkkainen haju tai harmahtava väri, on aika luopua siitä.

2. Vanhat marjat

Kotimaiset, itse pakastetut marjat säilyvät hyvissä olosuhteissa noin vuoden. Jos pakastimesta löytyy useamman vuoden takaisia rasioita, ne kannattaa tarkistaa huolella: kuivuneet, rypistyneet tai jääpoltetta saaneet marjat eivät ole enää parhaimmillaan. Sen sijaan kevyt jäähile ei vielä tarkoita, että marjat olisivat pilalla – ulkonäkö ja haju kertovat enemmän.

3. Avatut pakasteperunat

Avattu pussi ranskalaisia tai muita pakasteperunoita unohtuu helposti pakastimen nurkkaan. Ajan myötä niiden pintaan muodostuu helposti jäähilettä, ja maku muuttuu ”pakastimenmakuiseksi”. Jos perunat näyttävät kuivahtaneilta tai harmahtavilta, ne kannattaa heittää pois ja ostaa uusi pussi.

4. Jääpalat

Jos et muista, milloin olet viimeksi täyttänyt jääpalamuotit, ne kannattaa pestä ja tehdä jääpalat uusiksi. Pitkään säilytetyt jääpalat keräävät makuja ja hajuja pakastimesta. Helppo tapa pitää jääpalat raikkaina on pakata ne jäädyttyään suljettavaan pakastepussiin.

Säännöllinen pakastimen siivous säästää tilaa ja ehkäisee ruokahävikkiä. Samalla voit varmistaa, että kaikki säilytettävä ruoka on edelleen hyvää ja turvallista käyttää.

Lähde: IL

LUE MYÖS: Vanhanajan suosikkijälkkäri on entistä parempaa, kun sen valmistaa mustikasta (Marjastaja.fi)